HolotropikumZavartan ébredsz fel? Ezt próbálja közölni veled a szervezeted

Zavartan ébredsz fel? Ezt próbálja közölni veled a szervezeted

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Veled is előfordult, hogy kinyitottad a szemedet, és teljes kábulatban voltál? Hirtelen nem tudtad, hol vagy, mi történik, és összességében valahogy nem voltál önmagad? Ez a furcsa zavarodottság időnként sokakkal előfordul, de vajon mi lehet az oka, és normális-e, ha megtörténik?

„Sokan azt gondolják, hogy amikor felébredünk, indulásra készek vagyunk. De ez valójában nem így van” – mondja Shelby Harris pszichológus és alvásgyógyászati ​​szakértő.

Akár 20-30 percbe is beletelhet, amíg átállunk az alvásból a teljes éberség állapotára, ezt a jelenséget a szakértők „alvási tehetetlenségnek” (sleep inertia) nevezik, és egyfajta alvás és ébrenlét közötti átmeneti állapotot jelent. Emiatt fordulhat elő, hogy néhány másodpercig egy kissé zavartnak érzed magadat, nehezen tájékozódsz, és miután ezen túl vagy, még eltarthat egy ideig, amíg teljesen kilépsz az „alvó üzemmódból”, ezért úgy tűnik, lassan forog az agyad, és homályosak a gondolataid.

Harris szerint ez az érzés egyeseknél erőteljesebb lehet, és bizonyos helyzetek is fokozhatják azt – például, ha nem aludtuk megfelelően ki magunkat, vagy hirtelen riadunk fel.

Az alábbiakban megismerheted a leggyakoribb kiváltó okokat, megtudhatod, mit tehetsz, hogy éberebbnek érezd magadat, és mikor kell orvoshoz fordulni ezzel a problémával.

1. Javítanod kell az alváshigiéniádon

A túl kevés alvás felerősítheti az ébredéskor tapasztalt zavartságérzetet, és valószínűleg nehezebben veszed rá magadat, hogy kimássz az ágyból reggelente. Bár időnként mindenkinek vannak rossz éjszakái, ha rendszeresen fordul elő, hogy nem alszod ki magadat, előfordulhat, hogy módosítanod kell az elalvás előtt rutinodon.

Az álmatlanság és az abból adódó kialvatlanság elkerülése érdekében megpróbálhatsz korábban lefeküdni, ugyanakkor közvetlenül lefekvés előtt kerüld a képernyőket használatát, és találj inkább valamilyen pihentető tevékenységet.

2. Szokatlan időben ébredtél

Ha minden nap ugyanabban az időben alszunk el és ébredünk fel, lényegében arra képezzük ki a szervezetünk belső óráját, hogy közvetlenül ébredés előtt könnyedebb alvási fázisban legyen, így könnyebben válthatunk át az alvásból az ébrenlétre. De ha a szokásosnál sokkal korábban kell felkelnünk, előfordulhat, hogy mélyebb alvási fázisban vagyunk, amiből nehezebb felébredni – magyarázza Harris.

„Ebben az időszakban az agy lényegében le van kapcsolva” – teszi hozzá a szakértő. Ugyanez megtörténhet, ha a szokásosnál később kelünk fel, vagy korán felébredünk, de aztán visszaalszunk.

De az is ugyanilyen hatást válthat ki, ha hirtelen felriadunk egy hangos zajra az éjszaka közepén.

3. Ha az ébresztőóra szundi funkciójára ébredünk fel

Előfordulhat, hogy az ébresztő első megszólalásakor még nem érzel zavarodottságot, különösen, ha minden reggel ugyanabban az időben szólal meg. De ha bekapcsolod a szundi opciót, és visszaalszol, néha éppen elég idő telik el ahhoz, hogy újra mély álomba merülj. Ezután már zavartabban ébredsz, és úgy érzed, nehezen indul a nap.

4. Egy hosszabb szundítás után

Egy rövid szunyókálás napközben segíthet visszanyerni az energiádat, de minél hosszabb ideig szundítasz, annál valószínűbb, hogy az ellenkező hatást éred el.

„Egy 20 perces szundítás elegendő ahhoz, hogy felfrissüljünk, de ha ennél hosszabb ideig szunyókálunk, az alvás mélyebb szakaszába kerülhetünk. Ha nem időzítjük be megfelelően, mély álomból kell majd felébrednünk” – magyarázza Harris.

5. Alkoholfogyasztás

Az alkohol egy másik jelentős tényező, ami rontja az alvás minőségét. Emiatt az alvás görcsössé és töredezetté válik, így másnap reggel kialvatlanul és ingerlékenyen ébredhetünk.

Mit tehetünk, ha zavartan ébredünk?

A zavartság vagy a tájékozódási zavar érzése általában az ébredés után néhány másodpercen belül elmúlik, mondja Harris. De ha némi segítségre van szükséged, próbálj meg egy kis hideg vizet fröcskölni az arcodba, vagy gyújts villanyt, hogy minél erősebb legyen a fény. Mindkét módszer segít egy kicsit gyorsabban felébredni.

Ugyanakkor próbáld hozzászoktatni magadat ahhoz, hogy minden este ugyanakkor feküdj le, és reggel ugyanakkor kelj fel. Ezzel megnő az esélye annak, hogy természetes módon ébredsz fel egy könnyedebb alvási szakasz után, és kevésbé leszel összezavarodva.

Mikor kell orvoshoz fordulni

Normális, ha időnként egy kissé zavartan ébredünk, és nehezen kezdünk neki az előttünk álló napnak, de ha ez az érzés rendszeresen jelentkezik, és hosszú időbe telik, amíg sikerül összeszedni magunkat reggelente, megtörténhet, hogy valamilyen alvászavar áll a háttérben, amivel már érdemes orvoshoz fordulni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek