HolotropikumVisszatérhet a rettegett betegség, a gyermekbénulás

Visszatérhet a rettegett betegség, a gyermekbénulás

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Újra támadnak azok a betegségek, amelyekről az emberiség azt gondolta, hogy mára a történelem részeivé váltak. A betegségek terjedésének két oka van: egyrészt a világszerte egyre hangsúlyosabban jelenlévő oltásellenes kampányok, másrészt az egyre szaporodó nemzetközi konfliktusok.

gyermekbenulas

A jelenségről egy magyar szerző, Vargha Dóra írt a Guardian hasábjain. E szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1988-ban indított programja olyannyira jól sikerült, hogy 2012-re, 350 ezerről 223-ra csökkent a gyermekbénulásos fertőzöttek száma, ám mára a vírus a világ legalább tíz országában újra felütötte a fejét.

A gyermekbénulást nem lehet gyógyítani, megelőzni csak oltással lehet. A védőoltást még a hidegháború ideje alatt fejlesztették ki amerikai és szovjet tudósok, és az 1956-os forradalom idején Magyarországon is bevetették a gyermekbénulás járvány kirobbanása után.

A cikk szerint a betegség megállítása különösen fontos volt az amerikaiaknak és az oroszoknak is egyaránt, hisz a felnövekvő generációkat veszélyeztette. A szerző megjegyzi, mikor már a világ azt hitte, hogy elfeledheti a gyermekbénulást, a nemzetközi konfliktusok kiújulásával újra riasztó közelségbe került.

Az elmúlt 14 évben, Szíriában egyetlen gyermekbénulásos esetet sem regisztráltak, ám a három éve tomboló polgárháború miatt ismét kitört a járvány az országban. A WHO legutóbbi közleménye arra figyelmeztet, hogy az Ukrajnában dúló konfliktus miatt a gyermekbénulás-járvány a keleti szomszédunkra is átterjedhet.

A cikk szerint a valódi kérdés az, hogy ha a katonai konfliktusok ismét kedvező helyzetet teremtettek a járvány terjedésének, a hidegháborúhoz hasonlóan felismerik-e a szembenálló felek, hogy a konfrontáció ellenére nemzetközi összefogásra lenne szükség a betegség megállítására.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek