HolotropikumÚgy érzed, semmihez sincs energiád a nyári kánikulában? Elmagyarázzuk, mi ennek az...

Úgy érzed, semmihez sincs energiád a nyári kánikulában? Elmagyarázzuk, mi ennek az oka!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A kánikula lehet az egyik oka annak, hogy nyáron sokkal kevesebb az energiád, de nem csak. Nagyon kellemetlen érzés tud lenni, ha a kánikula napjain úgy érzed magad, mint egy rongybaba, semmihez sincs kedved, és a munkádat sem tudod megfelelően végezni.

A test arra koncentrál, hogy felvegye a harcot, és alkalmazkodjon a megemelkedett hőmérséklettel. Az akklimatizációnak nagyon fontos szerepe van, a test ilyenkor alkalmazkodik az időjárási viszontagságokhoz. Azonban ez sajnos nem történik meg egy éjszaka alatt, legalább pár hét időre szükségünk van az átállásra.

Az izzadás által a test hűti magát, és szabályozza a belső hőmérsékletet, tehát tulajdonképpen egy nagyon hasznos dolog, még akkor is, ha kényelmetlennek érezzük. Ha valaki nem izzad a kánikulában, akkor az egy figyelmeztető jelzés. Ilyen esetben nagyon megemelkedik a testhőmérséklet, fáradtnak és kimerültnek érezzük magunkat, sőt megnő az érrendszeri betegségek kockázata is.

Annak érdekében, hogy meg tudjuk előzni ezeket a kellemetlen tüneteket, kerüljük a napon való tartózkodást 11-18 óra között. Ha ájulásérzéssel, fejfájással, hányingerre küzdünk menjünk egy árnyékos helyre, és fogyasszunk friss vizet.

Nyáron az anyagcsere lelassul

A hűvösebb évszakokban az anyagcsere jobban dolgozik, ugyanis fenn kell tartsa a test optimális hőmérsékletét, éppen ezért plusz kalóriákat is égetünk. Nyáron viszont a kánikulában a test nem fordít annyi energiát az anyagcserére, hogy ne melegedjen túl a nagy munkában. A lecsökkent anyagcsere letargikus állapotot, kellemetlen közérzetet eredményezhet, de valójában közben csak próbálja szinten tartani a szervezetünk a testhőmérsékletünket.

Ha sportolni szeretnénk a meleg időjárásban, ne felejtsük, hogy a magas hőmérséklet növelheti a megemelkedett kalóriák számát. A test hamarabb elfárad, a szív hevesebben dobog, ehhez pedig extra energia szükséges. A kánikulában sokkal hamarabb elfáradunk, főként ha még fizikailag megterhelő tevékenységet is folytatunk.

A másik ok, amiért hamarabb elfáradunk a kánikulában az az, hogy a vér egyenlőtlenebbül kering a szervezetben, a fizikai megterhelés miatt kevesebb oxigént és tápanyagot kapunk. Éppen ezért a kánikulában ajánlott kerülni a fizikai aktivitást.

A dehidratáció is okozhat fáradtságot, gyengeséget a kánikulában. Az izzadás következtében sok ásványi anyagot veszít a szervezet. Ha nem pótoljuk az elektrolitokat, nem iszunk eleget, a test a következő tüneteket produkálja: szédülés, gyengeség, fejfájás, ájulásérzés. Nyáron 20-30 percenként ajánlott meginni egy pohár vizet.

Az agyunk akarva-akaratlanul is engedelmeskedik a gondolatainknak, éppen ezért, ha állandóan azon rágódunk, hogy milyen meleg van, és nem bírjuk, akkor ne csodálkozzunk, hogy valóban nem fogjuk bírni. Ahelyett, hogy ezt táplálnánk a gondolatainkba, inkább foglaljuk le magunkat valami mással, sokkal könnyebb lesz elviselni a kánikulát.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek