Túl gyakran böfögsz? 6 ok, ami kiválthatja ezt a kellemetlen hatást!

Túl gyakran böfögsz? Ezek lehetnek az okai!

Túl gyakran böfögsz? 6 ok, ami kiválthatja ezt a kellemetlen hatást!

Böfögni nem illik, főként az asztaltársaság mellett, ennek ellenére, ez egy természetes folyamat, az emésztés részét képezni. Azonban ha túl gyakran fordul elő ez az állapot, akkor érdemes megvizsgálni a lehetséges okokat.

Következzen most ezek közül a leggyakoribb 6!

1. Reflux

Ebben az esetben a gyomorsav és az emésztőnedvek a haladási iránnyal ellentétesen, azaz felfelé kezdenek elmozdulni, így ez a tartalom visszajut a nyelőcsőbe. Ha kialakul a reflux, akkor az gyakori böfögést is okoz.

2. Gyomorhurut

Ilyen esetben a gyomor nyálkahártyája irritálódik, és ennek következtében krónikus, vagy akut betegség is kialakulhat. Leginkább a H. Pylori baktérium okozza ezt a problémát. A böfögés mellett még gyakori a haspuffadás, valamint a csuklás.

3. Gyomorfekély

A gyomorfekély egy komoly betegség, amelyet kezelni kell, különben súlyosabb következmények is kialakulhatnak, például a vékonybélre is átterjedhet a kór. Gyakran a H. Pylori baktérium okozza a fekélyt, ezért fontos az orvosi kivizsgálás. A betegség egyik gyakori mellékhatása pedig a böfögés.

4. Laktózérzékenység

Ez azt jelenti, hogy a laktózérzékeny személy szervezete nem képes lebontani a tejben lévő cukrokat. Ha az illető mégis tejet iszik, akkor akár 3 órán keresztül haspuffadás, hasmenés, gázképződés, böfögés jelentkezhet nála.

5. Dumping-szindróma

Ez részleges gyomoreltávolítás esetén szokott kialakulni. Étkezés után az illető személy rosszul érzi magát, szívdobogás, szédülés, teltségérzet, görcsölés törhet rá, amit az okoz, hogy a gyomorból túl hamar jut át a félig megemésztett táplálék a bélrendszerbe. A tünetek között természetesen ott van a böfögés is.

6. Hasnyálmirigy problémák

Ha a hasnyálmirigy kevés enzimet termel, akkor az emésztés nem fog megfelelően végbemenni, és ennek olyan mellékhatásai lehetnek, mint a görcsök, az émelygés és a böfögés.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.
Top