KuriózumTörténelmi lelet bizonyítja Jézus házasságát

Történelmi lelet bizonyítja Jézus házasságát

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A Harvard Egyetem vallástudományokkal foglalkozó karának egy történésze, aki a korai kereszténység specialistája mellesleg, egy ősrégi papirusz töredéket talált, amin kopt nyelven a következő feliratot lehet kiolvasni: “És Jézus mondá: a feleségem…”

A papirusz darabka kisebb, mint egy mai átlagos névjegykártya, de nyolc sor kopt szöveget tartalmaz. A fentebb idézett sort ez követi: “…aki a tanítványommá válik”.

A félelmetes hír nagy hírverést kapott a Nemzetközi Kopt Tudományok Kongresszusán, aminek a központja jelenleg Róma. A felfedező, Karen L. King, már több könyvet is publikált az ősi szent szövegek témakörben.

Dr. King tanulmányozásra bocsájtotta papiruszát egy sor visszavonult, kopt és papirusz szakértő részére, akik megállapították, hogy nem valószínű, hogy hamisítvány lenne az. Jelenleg azon dolgoznak, hogy a szakmában több és több szakértővel tudják megvizsgáltatni a leletet.

A szakértők azt mondják, hogy amennyiben teljesen bebizonyosodik, hogy Jézusnak valóban volt felesége, és ez maga Mária Magdaléna volt, úgy átírják a kereszténység eddig történelmét, mivel a tények szerint nők is szerepelhettek a tanítványai között, és talán éppen Mária Magdaléna volt a 12 apostol előtt is a legfontosabb.

Dr. King ugyanakkor tartózkodik az elfogultságtól, és többször is kijelentette, hogy a szöveg maga nem bizonyítja, hogy Jézusnak valóban lett volna felesége, mivel pár száz évvel a halála után íródott, és meglehet, hogy némi mesélés is belekerült. Mások szerint pár évszázad ezt a tényt lehetetlen, hogy elferdítse.

Először 2010-ben hallott a leletről, és azonnal felvette a kapcsolatot az “őrzővel”, hogy lefordíthassa. A tulajdonos nem csak ezt, de egy tucat görög, kopt és arab nyelven íródott dokumentumot adott át, aki nem vállalta nevét, mert nem akar a történelmi leletek potenciális vevőinek az áldozatává válni.

A papiruszt nem tudni, hogy hol találták, csak annyi biztos, hogy 1997-ben vásárolta jelenlegi tulajdonosa egy német állampolgártól. A lelettel járó jegyzeten az volt feltüntetve német nyelve, hogy “az egyetlen fennmaradt szöveg, ami bizonyítja, hogy Jézusnak felesége volt”.

Az ősi tinták és papiruszok szakértői, mint Dr. Luijendijk kijelentette, hogy “lehetetlen, hogy ez a darab hamisítvány legyen”. A papirusz oldalán ugyanakkor egy szabályos szakításnyom látható, amiből arra következtettek, hogy azt kitépték egy könyvből. Valószínűleg nyerészkedés, hagyományos önzőség áll a háttérben, és a könyvet a tulajdonos laponként, vagy még kisebb részletekben szeretné értékesíteni – így növelve a profitot.

A szöveget elemezve azt a párhuzamot is felvetették, hogy ez egy II. századbeli, kopt nyelvre fordított másolata Tamás Evangéliumának. Dr. King viszont azt is kijelentette, hogy a “feleségem” kifejezésnek semmilyen kettős értelme nincs. “Ez a szó egyáltalán semmi mást sem jelent”, mondta a professzor.

A Jézusi házasságnak, feleségének fontos szerepe volt Dan Brown “A Da Vinci Kód” című best sellerében is. Dr. King megkér ezúton is mindenkit, hogy hagyjanak fel az ilyen kijelentésekkel, hogy “Dan Brown-nak igaza volt!”, mivel még rengeteg kutatás szükséges ahhoz, hogy ezt ilyen nyíltan ki lehessen jelenteni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek