Holotropikum„Többet árt, mint használ” a vörös szőlő antioxidánsa

„Többet árt, mint használ” a vörös szőlő antioxidánsa

Nyereményjáték: Kattints ide és vidd el a főnyereményt a Filantropikum és a RIAVITA közös játékán!

A vörös szőlőben talált antioxidáns, a resveratrol kevesebb jótékony hatással bír, mint azt, ahogy addig gondolták. A legújabb kutatások azt sugallják, hogy ellensúlyozza a szív-érrendszeri gyakorlatok, mozgások jótékony hatásait.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

A Koppenhágai Egyetem kutatásából az derül ki, hogy az antioxidáns-gazdag diéta csökkenti a testmozgás jótékony hatásait, mint az alacsony vérnyomás és koleszterin szint.

Eddig úgy gondolták, hogy az öregedéssel csökkenő vaszkuláris funkcióra hatva, a resveratrol csökkenti az érbetegségek kockázatát és jótékonyan hat a szív-érrendszerre.

Állatkísérletek során azonban az ellenkezőjét tapasztalták: a hatóanyag rontja a testmozgás általi jótékony hatásokat idős hím egyedeknél.

8 hétig vizsgáltak 27, 65 év feletti férfit, akik teljesen egészségesek voltak, rendszeresen végeztek valamilyen testmozgást. Felük végig kapott 250 mg resveratrolt, a másik fele pedig placebót.

Lasse Gliemann magyarázata a következő:

„A tanulmány kettősen vak volt, mivel sem az alanyok sem pedig a kutatók nem tudták, hogy ki kap resveratrolt és ki placebót.

Azt találtuk, hogy a rendszeres testmozgás javítja a szív-érrendszeri paramétereket. Azoknál viszont, akik rendszeresen antioxidánst kaptak ezek a jótékony hatások csökkentek: a vérnyomásra gyakorolt jótékony hatás, a plazma lipid koncentrációja és a maximális oxigén felvétel.”

Vagyis az aktív férfiak esetében jótékonyan hatott a mozgás, míg a resveratrolt szedőknél e hatások eltűntek.
Több tanulmány is foglalkozott a resveratrol jó és kevésbé jó hatásaival. Egy 2012-es kutatás a diabetes, Alzheimer és szívbetegségekre kifejtett jótékony hatásait bizonyítja. Míg egy másik ugyancsak 2012-ből, arra a következtetésre jut, hogy az egészséges nők esetében nem túl előnyösen hat.

Röviden összefoglalva a túlzottan fogyasztott antioxidáns jótékony hatása kérdéses. A kutatók szerint a kísérlet alatt adagolt resveratrol meghaladta a normális bevitelt, ami a táplálékban található.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek