Az Európai Neurológiai Akadémia Oslóban tartott konferencián a halálközeli élmény legfrissebb kutatási eredményeiről számoltak be dán, német és norvég kutatók. Abnormális időérzékelés, a gondolkodás felgyorsulása, kiélesedett érzékelés, testen kívüli érzés jellemzi általában a halálközeli élményt.

A nemzetközi szakirodalom szerint (NDE-Near Death Experience) mennyei békességet, a lélek szárnyalását, és testi bénultságot, vizuális hallucinációt is érzékeltek az érintettek. 35 ország részvételével több, mint ezer embert vontak be a kutatásba. A vizsgálathoz pedig a nemzetközileg is ismert Greyson-skálát használták.

Az 1980-ban kifejlesztett skála különbséget tesz a valódi és a hamis halálközeli élmény között. A kutatásban résztvevők 20%-a számolt be NDE tünetekről, de igazából csak 10%-uknak lehetett halálközeli élménye. Ez a 10% az, akik 7-es fokozatot értek el a Greyson skálán.

A felmérés során kiderült, hogy minden tizedik ember élt át halálközeli élményt, viszont csak 14%-uk gondolja úgy, hogy ez egy igen kellemes dolog volt. 53% békés, kellemes, nyugodt érzésként számolt be a halálközeli állapotról.

A halálközeli élmény a következő tapasztalatokkal járt:

  • időérzékelés felborulása – 87%;
  • a gondolkodás felgyorsulása – 65%;
  • intenzív érzékelés – 63%;
  • test elhagyásának az érzékelése – 53%;

Sokan egy nagyon nyugodt állapotról számoltak be, amikor megérezték a lélek közelségét, mintha angyalok vették volna körül, egy hosszú alagúton mentek keresztül, melynek a végén egy erős fény várta őket.

A konferencián bemutatott eredmények alapján az is kiderült, hogy összefüggés van a REM alvási szakasz és a halálközeli állapot között. A Greyson-skála 7-es fokozatát elért páciensek között REM-alvás beékelődik az ébrenlét-alvás átmenetébe. Ez leginkább az alvásparalízis kórképre jellemző, amely az éber tudat-alvó test ellentétpárjával írható le. Az ébrenlét és a REM-alvás jegyeinek keveredéseként definiálják.

A halálközeli élmény részletesebb tanulmányozása által a kutatók közelebb kerültek a spirituális jelenségek fiziológiai magyarázatához is.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.