KuriózumTesttérképeken sikerült kimutatni a pozitív és negatív érzelmeket

Testtérképeken sikerült kimutatni a pozitív és negatív érzelmeket

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Első alkalommal sikerült kutatóknak olyan testtérképeket készíteni, amelyek részletesen ábrázolják a pozitív és negatív érzelmeknek az emberi testre gyakorolt hatásait. A harag és a büszkeség például a fejben és a test felső részén érzékelhető, míg a boldogságra az egész test reagál. A finn tudósoknak azt is sikerült kimutatni, hogy ezek a reakciók nem függenek a kultúrától – olvasható az Origón.

a1_2014_1_1_anbjx7cwzz

A finnországi Aalto Egyetem munkatársainak kutatása azért is jelentős, mert 700, több nemzetiségű (finn, svéd, tajvani) önkéntes vett részt a vizsgálatban. Így eredményeik statisztikailag is megbízhatóak és az is kiderült belőlük, hogy az érzelmekre adott testi reakciók nyelvtől és kultúrától függetlenül szinte azonosak, tehát az érzelmekre adott fiziológiai válaszok egyformán vannak kódolva minden emberben.

A kutatás során különféle érzelmeket kiváltó szavakat, történeteket, videókat és képeket mutattak az alanyoknak, majd megkérték őket, hogy színezzenek ki két emberi sziluettet a számítógép képernyőjén. Az egyiken a fokozott, a másikon a csökkent testérzeteket, testi reakciókat kellett bejelölniük egy adott színskála szerint (a fokozott érzeteket piros-sárga, a csökkent érzeteket kék színek jelölték). A kutatók egyesítették a két sziluettet, majd az összes résztvevő rajzát átlagolva elkészítették a végleges térképeket.

A térképekből kiderül, hogy kizárólag a boldogság és szerelem vált ki fokozott reakciót deréktól lefelé is, a szomorúság pedig minden érzést csökkent, kivéve a szívnél, illetve az arc egyes részein. A depresszió az érzetek teljes hiányával jár. A szégyenérzés a fej és az arc fokozott érzetével, a szív és a gyomor remegésével és a végtagok zsibbadásával jár. A kutatók remélik, hogy az ezekhez hasonló térképek segíthetnek az érzelmi rendellenességek diagnosztizálásában és kezelésében is a jövőben.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek