Etna, olajbogyó, bor, maffia, amfiteátrum, Garibaldi… csak egy kis ízelítő Szicília sármjából.

Utcarészlet Szicíliában…

Közel 5 millió lakójával, ez az autonóm régió Olaszország legnagyobb tartománya és a Földközi-tenger legnagyobb vulkanikus szigete.

Észak Olaszországgal ellentétben, egy teljesen más világba csöppen a turista, ahol az utcák szűk kavalkádja mellet helyet kap az évezredes kultúra és a természet csodálatos látnivalója is.

A földközi tengeri atmoszféra tavasszal, kora nyáron és az őszi időszakban igazán kellemes időjárást biztosít a vakációk számára.

Ajánlott a Catania Fontanarossa repülőtérre érkezni, innen kiindulva elérhetőek a sziget fő látványosságai.

Amfiteátrum

Catania temperamentumos, nyüzsgő város, tele kanyargó utcákkal. A közlekedés öntörvényű és csak merész sofőröknek ajánlott az autós közlekedés.

A főtéren a Szent Ágota katedrális, a magasba nyúló egyedi lávakőből készült szobor, a Fontana dell Elefante, és a barokk stílusban kiépített Piazza del Duomo csalogatja a turistákat.

Szent Ágota Katedrális

A gazdag mediterrán növényekkel dús parkokban a hátizsákos turistáknak egy kis sonkás Panini és egy kis szicíliai sör adhatja vissza az energiát az újabb felfedezőútra.

Szicília központi-keleti részén található Európa legnagyobb vulkánja, az Etna. Több mint 3000 méter magas csúcsával a sziget jelképe és napjainkban is aktív vulkán.

Az Etnát a déli útvonalról érdemes megközelíteni. A kiránduláshoz elengedhetetlen a meleg ruha és a kényelmes cipő. A megszilárdult lávafolyamok, a vulkáni kúpok, és a sivár táj, kanyargós utak mellett visz egész a turistapontig, ahonnan felvonóval érhető el a Montagola kúp.

Érdekes módon sok katicabogár tarkítja a szürke lávasziklákat. Erős a kontraszt a hófödte csúcs és a füstölgő lávakúp között.

Taormina

Évezredes kultúrával a háta mögött, Taormina modern üdülőváros, ahova a tengertől kígyózó utak visznek fel. A természet mesterművét alkotta itt, de az ókori görögök sem lustálkodtak, mert itt található a ”Teatro Greco”, a taorminai ókori görög színház romjai.

Taorminatól nem messze egy öbölben található Giardini Naxos, az a kis település, ahol az első szicíliai görög kolónia épült.

Siracuzában viszont a római amfiteátrum romjain gondolkodhatunk el az idő múlásán, de kihagyhatatlan a Dionüszosz barlang és az Apollón templom, ha már itt járunk.

Dionüszosz füle

A barokk stílus kedvelői bőven szemlélődhetnek Noto városában, ahol a késői barokk építészeti stílus mai napig megőrizte eredetiségét. Délutáni felfrissülésként kóstolj meg egy krémes olasz fagyit.

A Tirrén tenger kellemes stranddal és kristálytiszta vízzel várja a Mediterraneumot kedvelőket Cefalunál, közel 70 km-re Palermotól, Szicília északi részén.

Innen ellátogathatunk a Messinai szoroshoz, ahol a Jón és a Tirrén-tenger találkozik és áttekinthetünk az “olasz csizma” orrára.

Szivárvány a Tirren-tengeren

Jón-tenger

A főváros Palermo nevezetességei legalább egy napot igényelnek. A Botanikus kertek és a pálmafák kedvelői számára kihagyhatatlan az Orto Botanico , az építészet szerelmesei ez alatt megtekinthetik a Palermói Székesegyházat. A Museo Archeologico Regionale a régészet kedvelőinek nyújt látnivalót görög, etruszk, római ókori darabokkal.

A vakáció alatt érdemes megkóstolni a sült szardíniát, a caponata salátát, a mozarellás arancinit és a mandulás-marcipános édességet, a pasta reale-t.

A bor kedvelőinek egy regionális jellegű édes bor, a Marsala számít ínyencségnek.

És a szicíliai maffia? … A legendás klasszikus szervezett bűnözésbe a gyanútlan turista mára csak a temperamentumos mogorva stílus, a gyenge közbiztonság, és a csalafinta kereskedők tekintete által kóstolhat bele.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.