KuriózumSzakértők 4 nyomós érvet hoznak fel a gyerek rendszeres elfenekelése ellen!

Szakértők 4 nyomós érvet hoznak fel a gyerek rendszeres elfenekelése ellen!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Mára már számtalan szervezet emeli fel szavát a gyerekbántalmazások ellen. Mi több mostanra már 53 országban van betiltva a verés, mint olyan, és 56 további ország is azon ügyködik, hogy törvények biztosítsák az erőszakmentes gyereknevelést.

Szakértők 4 nyomós érvet hoznak fel a gyerek rendszeres elfenekelése ellen!

Most, akik úgy nőttek fel, hogy néha-néha kaptak egy-két taslit, joggal gondolhatják, hogy „minket is így neveltek föl, mégsem származott semmi rossz dolgunk belőle”. Ám szakértők szerint hosszútávon igenis árt a gyereknek, ha alkalom adtán megverik a szülei.

A szakértők 4 érvvel is alátámasztják álláspontjukat:

1. Rossz magatartás nagyobb gyerekkorban

A „Journal of Family Psychology” lapban megjelent tanulmány szerint az ütés, pofon, tasli ugyanúgy befolyásolja a gyerek lelkivilágát, mint egy esetleges fizikai bántalmazás. A tudósok közel 160000 gyerek megfigyelésével jutottak erre a következtetésre. 17 olyan vonást neveztek meg, amely fizikai bántalmazás után alakul ki egy gyerekben, ebből a 17-ből 13 megjelent a gyakran nyaklevest kapó gyerekeknél is.

Az agresszió agressziót szül – tartja a mondás, ezért a gyerekben is agresszív hajlamok alakulnak ki, mentális problémák léphetnek föl és akár antiszociális magatartást is mutathatnak.

2. Az elfenekelés önmagában nem működik

Alan Kazdin, a Yale Egyetem professzora szerint nem büntethetjük a gyereket addig, amíg el nem érjük nála a kívánt magatartást. Rávilágított arra is, hogy amikor megkérik a szülőket, hogy mondjanak le a testi fenyítés eszközéről, gyakran úgy érzik a szülők, hogy egy igen hatékony nevelési módszertől kell búcsút venniük. Ám a tudomány pont a testi fenyítés hatékonyatlanságát igazolja, de erről rendkívül nehéz meggyőzni a szülőket, ugyanis ők azonnali változást tapasztalnak egy kiadós tasi után. Annak ellenére, hogy a gyerek miután kapott egy pofont, átmenetileg abbahagyja a rosszalkodást, hosszútávon képtelenség erőszakkal változásokat elérni.

3. Erőszakos hajlamok

Egy 2011-es tanulmány szerint a rendszeres testi fenyítés átörökíthető erőszakoskodást idéz elő a generációk között.

Aki kisgyermek korában pofonok és fenekelések mellett nőtt fel, az valószínű, hogy felnőttkorában a saját gyerekét is hasonló módon fogja nevelni. Ráadásul az általános magatartás is sokkal agresszívabbá válhat, így az élet más területein is erőszakos megoldások fognak dominálni.

4. Elhidegülés

A szülő-gyerek kapcsolat villámgyorsan tönkremehet, ha csupán a testi fenyítés eszközével élnek a szülők. A folyamatos agresszió, mint amellett, hogy hatástalan, el is taszítja a gyereket a szülőktől, ami lelki problémákat okozhat mindkét félben. Nem azt mondjuk, hogy alkalomadtán nem lehet becsapni a gyerek fenekébe, ha a helyzet tényleg megkívánja, de más nevelési eszközökhöz is folyamodni kell, ha azt szeretnénk, hogy kapcsolatunk ne romoljon meg csemeténkkel.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek