KuriózumSzakértők 4 nyomós érvet hoznak fel a gyerek rendszeres elfenekelése ellen!

Szakértők 4 nyomós érvet hoznak fel a gyerek rendszeres elfenekelése ellen!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Mára már számtalan szervezet emeli fel szavát a gyerekbántalmazások ellen. Mi több mostanra már 53 országban van betiltva a verés, mint olyan, és 56 további ország is azon ügyködik, hogy törvények biztosítsák az erőszakmentes gyereknevelést.

Szakértők 4 nyomós érvet hoznak fel a gyerek rendszeres elfenekelése ellen!

Most, akik úgy nőttek fel, hogy néha-néha kaptak egy-két taslit, joggal gondolhatják, hogy „minket is így neveltek föl, mégsem származott semmi rossz dolgunk belőle”. Ám szakértők szerint hosszútávon igenis árt a gyereknek, ha alkalom adtán megverik a szülei.

A szakértők 4 érvvel is alátámasztják álláspontjukat:

1. Rossz magatartás nagyobb gyerekkorban

A „Journal of Family Psychology” lapban megjelent tanulmány szerint az ütés, pofon, tasli ugyanúgy befolyásolja a gyerek lelkivilágát, mint egy esetleges fizikai bántalmazás. A tudósok közel 160000 gyerek megfigyelésével jutottak erre a következtetésre. 17 olyan vonást neveztek meg, amely fizikai bántalmazás után alakul ki egy gyerekben, ebből a 17-ből 13 megjelent a gyakran nyaklevest kapó gyerekeknél is.

Az agresszió agressziót szül – tartja a mondás, ezért a gyerekben is agresszív hajlamok alakulnak ki, mentális problémák léphetnek föl és akár antiszociális magatartást is mutathatnak.

2. Az elfenekelés önmagában nem működik

Alan Kazdin, a Yale Egyetem professzora szerint nem büntethetjük a gyereket addig, amíg el nem érjük nála a kívánt magatartást. Rávilágított arra is, hogy amikor megkérik a szülőket, hogy mondjanak le a testi fenyítés eszközéről, gyakran úgy érzik a szülők, hogy egy igen hatékony nevelési módszertől kell búcsút venniük. Ám a tudomány pont a testi fenyítés hatékonyatlanságát igazolja, de erről rendkívül nehéz meggyőzni a szülőket, ugyanis ők azonnali változást tapasztalnak egy kiadós tasi után. Annak ellenére, hogy a gyerek miután kapott egy pofont, átmenetileg abbahagyja a rosszalkodást, hosszútávon képtelenség erőszakkal változásokat elérni.

3. Erőszakos hajlamok

Egy 2011-es tanulmány szerint a rendszeres testi fenyítés átörökíthető erőszakoskodást idéz elő a generációk között.

Aki kisgyermek korában pofonok és fenekelések mellett nőtt fel, az valószínű, hogy felnőttkorában a saját gyerekét is hasonló módon fogja nevelni. Ráadásul az általános magatartás is sokkal agresszívabbá válhat, így az élet más területein is erőszakos megoldások fognak dominálni.

4. Elhidegülés

A szülő-gyerek kapcsolat villámgyorsan tönkremehet, ha csupán a testi fenyítés eszközével élnek a szülők. A folyamatos agresszió, mint amellett, hogy hatástalan, el is taszítja a gyereket a szülőktől, ami lelki problémákat okozhat mindkét félben. Nem azt mondjuk, hogy alkalomadtán nem lehet becsapni a gyerek fenekébe, ha a helyzet tényleg megkívánja, de más nevelési eszközökhöz is folyamodni kell, ha azt szeretnénk, hogy kapcsolatunk ne romoljon meg csemeténkkel.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek