KuriózumSzakértő állítja: minden szülőnek engedélyt kell kérnie a babájától, mielőtt pelenkát cserélne...

Szakértő állítja: minden szülőnek engedélyt kell kérnie a babájától, mielőtt pelenkát cserélne neki!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Talán nem is létezik nehezebb és felelősségteljesebb döntés a gyermekvállalásnál! Minden szülő, aki egyszer elkötelezte magát emellett, a legjobb tudása szerint szeretné elindítani a gyermekét abban a reményben, hogy egy napon, amikor az önállóság útjára lép, megállja a helyét, és majd a saját legjobb tudása szerint boldogul az életben.

Igényes és kemény munka ez, amiben ma már rengeteg eszköz és módszer nyújt segítséget. Vannak azonban trendek, melyek hallatán az ember felkapja a szemöldökét – bár van bennük valami, ami érthető és elfogadható, mégis azért nem kellene túlzásokba esni…

Legutóbb egy népszerű pedagógus, szerző és előadó, Deanne Carson ütötte ki a biztosítékot a médiában a fenti téma kapcsán, amikor az ABC egyik műsorában furcsa kijelentést tett.

A beleegyezés fogalmáról beszélt, és ragaszkodott ahhoz, hogy a szülőknek már a kisbaba születésétől fogva be kellene vezetniük ezt a szokást a gyereknevelésben.

Azt állította, egy szülőnek minden egyes alkalommal engedélyt kellene kérnie a kisbabájától ahhoz, hogy kicserélje a pelenkáját annak érdekében, hogy a kisgyerekben már a születésétől fogva kialakuljon „a beleegyezés kultúrája”.

Carson kifejtette, hároméves kortól szoktak dolgozni a gyerekekkel a beleegyezéssel kapcsolatos kérdéseken, a szülőknek azonban már sokkal korábban el kellene kezdeniük ezt otthon.

A műsorvezető is szemmel láthatóan zavarba jött, mert meg kellett ismételnie a hallottakat: „A születéstől kezdve?” – tette fel a kérdést, mire Carson megerősítette.

„Igen, éppen erről van szó, hogy már a kezdetektől alakítsuk ki a beleegyezés kultúráját az otthonukban, például így: ’most kicserélem a pelenkádat, rendben van ez így?’”.

„Természetesen egy baba nem fogja azt válaszolni, hogy ‘igen anya, ez fantasztikus, szeretném, ha kicserélnéd a pelenkámat’. De ha hagysz egy kis teret, és megvárod a testbeszédet, fenntartod a szemkontaktust, akkor tudtára adod a gyereknek, hogy a válasza számít” – magyarázta a szakértő.

A műsort követően Deanne Carson nyilatkozata a nagyobb közönséget is összezavarta. A közösségi médiában ugyanis óriási visszhangja lett a szakember véleményének.

A Twitteren például sokan ezt írták: „ezt biztosan rosszul hallom” és „meg vagyok döbbenve”. Az egyik felhasználó pedig így fogalmazott: „ha ez nem minősül baloldali őrületnek…”

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek