KuriózumStephen Hawking: fél évszázad múlva már a Holdon is fognak emberek élni

Stephen Hawking: fél évszázad múlva már a Holdon is fognak emberek élni

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ötven év múlva az emberek már a Holdon fognak élni és a Mars felé fognak tartani – mondta egy televíziós műsorban Stephen Hawking. Korunk legismertebb tudósa szerint a 21. század valóban az űrkorszakként fog bevonulni a történelembe. Az elméleti fizikus úgy vélte, ha az emberiség nem népesít be más bolygókat, akkor a közvetlen kihalás veszélye fenyegeti, hisz a Föld nem képes eltartani egy folyamatosan növekvő populációt.

A természeti erőforrások korlátozottak, ezeket pedig vészesen fenyegetik az egyre növekvő számú emberiség szerteágazó igényei, ezért elejébe kell menni a dolgoknak és szükségünk van egy B tervre. Ha azt akarjuk, hogy az emberi faj fennmaradjon a következő ezer évben, új égitesteket kell meghódítani és benépesíteni – mondta a 72 éves tudós.

Hozzátette: az emberiség a következő ezer évet a Földön már nem fogja túlélni, ezért menekülni kell e törékeny bolygóról. A professzor ezeket a Channel 4 tévécsatorna egyik műsorában jelentette ki, amelyben a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodó asztronauták is élőben bejelentkeztek.

Ajánló: Az emberiség halhatatlan lesz – állítja korunk egyik legnagyobb tudósa

Stephen Hawkingnál kevéssel 21 éves kora előtt motoros neuronbetegséget, azaz degeneratív idegrendszeri elváltozást állapítottak meg, aminek következtében a mozgatóidegek lassan elsorvadnak. E betegséggel ritka, hogy valaki 10 évnél tovább éljen, Hawking pedig ma már több évtizeddel élte túl a neki jósolt időt. A betegség kezdetben elkeserítette, de ma már szerencsésnek vallja magát. Elmondása szerint betegsége hozzájárult tudományos sikeréhez.

Úgy nyilatkozott, hogy korábban unalmasnak találta napjait, de a diagnózis után érezte, hogy vannak dolgok, amiért érdemes élnie. Humorát se veszítette el a betegsége alatt. Van egy előre programozott válasz a hangszintetizátorában – ez által kommunikál a külvilággal – arra a triviális kérdésre, hogy „Ő-e Stephen Hawking?”, amire azt a választ szokta adni, hogy: „Nem, de gyakran összekevernek vele”. Egy másik nyilatkozatában azt mondta, hogy az egyik legnagyobb rejtélynek a nőket tartja. Érti az univerzumot, de a nőket nem.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek