Csupa kuriózummal látogat Budapestre Szombathely szimfonikus együttese. A középnemzedékhez tartozó Tóth Péter ennek a zenekarnak a felkérésékre komponálta mintegy negyedórás művét nagyzenekarra és szoprán szólóra.

 
 Fotó: © Czika László

Mint a szerző írja, a Petrarca fő művéből, a Canzonieréből válogatott verseket hangokba foglaló ciklus lírai hangvételű, különleges megoldása pedig, hogy a tervek szerint leánykar is közreműködik benne. A koncerten tanár és tanítvány találkozik össze, hiszen Tóth Péter Kocsár Miklós osztályában kezdte kitanulni a zeneszerzés szakmát a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában.

Kocsár Miklóst ma már elsősorban mint „szép hangzású” kórusművek alkotóját tarja számon a zenei közvélemény, pedig néhány évtizede merészen avantgárd hangszeres kompozíciókkal hívta fel magára a figyelmet. Csellóversenye már a hagyományos hangrendszerekhez való visszatérés jegyében fogant 1993-ban.

A fiatal, pályakezdő művészgenerációhoz tartozó Rohmann Ditta szívesen vállalta a Savaria Szimfonikus Zenekar felkérését a mű vezérszólamának előadására, miután 2010 márciusában Csajkovszkij Rokokó-variációit játszotta az együttessel. Rohmann Ditta azon kevesek egyike, akik gyakran és szívesen játszanak kortárs zenét, sőt az experimentális stílusok iránt is fogékony. Az est második részében a 19. századot majd’ hatvan évvel túlélő, hatalmas életművet hátrahagyó, de életének utolsó harminc évében az alkotással felhagyó romantikus szerző, Jean Sibelius 1915-ben keletkezett V. szimfóniája csendül fel. A finn nemzeti zene megteremtőjének muzsikáját – a Hegedűverseny kivételével – ritkán játsszák hazai zenekarok. Ezért is ígérkezik különlegesnek ez a hangverseny.

Szimfonikus felfedezések
Rohmann Ditta és a Savaria Szimfonikus Zenekar

2012. február 29. 19:30 – 22:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Tóth Péter: Canzonieri – ősbemutató
Kocsár Miklós: Csellóverseny

Sibelius: V. (Esz-dúr) szimfónia, op. 82

Közreműködik: Rohmann Ditta – gordonka, Francesca Provvisionato – mezzoszoprán, Marczibányi téri Kodály Iskola leánykara (karigazgató: Uhereczky Eszter)
Vezényel: Kocsár Balázs

Rendező: Savaria Szimfonikus Zenekar, Művészetek Palotája

Jegyárak: 800, 1100, 1800, 2600 Ft

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.