KuriózumRabszolgamunka miatt olcsó a tonhalkonzerv

Rabszolgamunka miatt olcsó a tonhalkonzerv

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Minden bizonnyal olvasóink közül is sokan vannak, akik előszeretettel fogyasszák a tonhalat, pedig az Európában kapható tonhalkonzervek egy részét valószínűleg rabszolgamunkával állítják elő, ezért is kerülnek viszonylag kevés pénzbe.

Fotó: Pixabay.com
Fotó: Pixabay.com

A thaiföldi halászhajókon embercsempészek által összefogdosott emberek dolgoznak, akik közül sokan évekig nem léphetnek szárazföldre. Ráadásul, ha a hajók kapitányai nem elégedettek egyesek munkájával, egyszerűen a tengerbe lökik őket. Ezek alapján könnyű elképzelni, hogy miért ilyen olcsó a világ legnagyobb tonhalkonzerv-gyártó országából származó termék.

Egy, a múlt héten napvilágot látott jelentés szerint a thaiföldi halászhajókon dolgozó munkások 90 százaléka külföldi. Az Environmental Justice Foundation úgy tudja, hogy a menekültek főleg Myanmarból jönnek, ahol az életszínvonal a thaiföldinél is sokkal alacsonyabb, az emberek többsége napi egy dollárból él, és a háztartások háromnegyedében villanyáram sincs. A munkások másik része Kambodzsából és Laoszból érkezik.

Az illegális bevándorlók pár száz dollárt fizetnek a határőröket lekenyerező embercsempészeknek, akik vállalják, hogy átviszik őket a határon, sőt jólfizető munkát is ígérnek. Pedig ekkorra már valójában a tudtuk nélkül eladták őket valamelyik hajóskapitánynak, akik közlik velük, hogy hozzákezdhetnek ledolgozni több ezer dollárra rúgó adósságukat. A munkások közül sokan gyerekkorúak, és teljesen kihasználják a munkaerejüket. Többnyire a szabad ég alatt kénytelen éjszakázni, és amfetaminkoktélokkal injekciózzák őket, hogy napokig bírják alvás nélkül.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Az Index a Time cikkét is idézi, amely szerint Sai Ko Ko, egy 21 éves menekült fiú két évig dolgozott egy halászhajón fizetés nélkül. Amikor megbetegedett, a kapitánya feldühödött és egyszerűen behajította a tengerbe. Az ENSZ-vizsgálatban a hajókon szolgáló burmaiak 59 százaléka mondta azt, hogy legalább egy társa megölésének szemtanúja volt. Sai Ko Konak szerencséje volt, hisz egy másik hajó fölvette a fedélzetére, ahonnan hosszas procedúra után egy indonéziai menekülttáborba került, ami a túlélést jelentette számára.

A thaiföldi hatóságok ugyan hangsúlyozzák, hogy mindent megtesznek a gyermek- és rabszolgamunka visszaszorításáért, de a valóságban semmi nem történik. Valós eredményeket csupán a fogyasztók lennének képesek elérni az által, hogy nem fogyasztanának tonhalkonzervet – zárul a cikk.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek