HolotropikumPulzus és szívverés nélkül, korlátlan ideig működik az újonnan kifejlesztett mesterséges szív

Pulzus és szívverés nélkül, korlátlan ideig működik az újonnan kifejlesztett mesterséges szív

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A Texas-i Szív Intézet kutatói olyan mesterséges szívet fejlesztettek ki, amivel pulzus és szívdobogás nélkül a vért továbbra is keringésben lehet tartani. Ráadásul a műszív kisebb, olcsóbb, biztonságosabb, mint a korábban használt módszerek, nem tud elromlani, nem okoz vérrögöket és fertőzéseket mivel a használójának nincs pulzusa.

sziv

Az új eszköz alapjául szolgáló technológiát már az 1980-as években használták a szívelégtelenségben szenvedő betegek esetén. Az eszközön található rotor kis lapátokat forgat, ezek tartják folyamatos keringésben a véráramot. Kezdetben csak a jobb-, vagy a baloldali szívkamra működését volt képes segíteni, ám a továbbfejlesztésnek köszönhetően lehetővé vált a két műszer összekapcsolása.

A módszer eddig 39 borjún és két férfin tesztelték. A borjúk szívét műtéti úton eltávolították, majd beültették a helyére az új eszközt. A borjúk azóta is egészségesek, annak ellenére, hogy nincs mérhető pulzusuk, vagy szívverésük. A két férfi öt hétre, illetve hat hónapra a beültetés után elhunyt, ám egyikőjük esetében sem volt köze az eszköznek az elhalálozáshoz.

Az új mesterséges szívnek csak előnyei vannak, hisz a betegnek nem kell donorra várnia, kényelmesen elfér a mellkasban, és korlátlan ideig működőképes. Egyedül egyes pszichológusok adtak hangot azon aggodalmuknak, hogy a szívverés hangjának hiánya káros hatással lehet az elmére.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek