KuriózumPraktikus lépések a csődtől az anyagi bőség megteremtésének céljáig

Praktikus lépések a csődtől az anyagi bőség megteremtésének céljáig

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Létezik egy elmélet, amely szerint a nagy vagyonok három generáción át fejlődnek: az első generáció felhalmozza, a második elkölti, míg a harmadik elveszti mindazt, ami megmaradt. Egy felmérés szerint az emberek a gazdagságon mást és mást értenek.

penztelenség

Amerikai és európai megkérdezettek 7 százaléka szerint a gazdagság anyagi javak – autó, lakás, stb. – meglétét jelenti. 33 százalékuk szerint gazdagnak lenni annyit jelent, hogy bármennyit költhetünk, marad elegendő pénzünk a következő fizetésig. 26 százalékuknak a gazdagság azt jelenti, hogy végleg le lehet mondani a bérért való munkáról, míg 17 százalékuk gazdagnak mondaná magát, ha 1 millió dollárt birtokában lenne. A megkérdezettek közül csak nagyon kevesen beszéltek arról, hogy mit is tennének azért, hogy meggazdagodjanak.

Ne költsünk többet, mint amennyi a bevételünk

Régi mondás, hogy addig nyújtózz, ameddig a takaród ér. Az egyéni igények kielégítésére felvett hitel a legbiztosabb módja annak, hogy szegények maradjunk. Az említett felmérés válaszadóinak 52 százaléka többet költ, mint amennyit megkeres, kiadásait kölcsönökből fedezi, míg 22 százalékuk bankhitelekhez fordul. A hitelek nagy hátránya, hogy vissza kell fizetni, ami azt jelenti, hogy a kölcsönhöz folyamodó nem tud takarékoskodni, hisz sok időre eladósodott.

Vállalkozási hitel

Teljes mértékben különbözik az egyéni hitelektől, és az egyetlen járható útnak bizonyul a tőkéhez jutáshoz, amennyiben betartunk néhány fontos feltételt:

  • szükséges egy megvalósíthatósági tanulmány, és egy jól kigondolt, a bank által is elfogadott üzleti terv
  • legyen fedezetünk a banki hitelre, és lehetőleg személyes hozzájárulásunk is a befektetéshez. Ezek megléte esetén a bank szívesebben ad kölcsön.

penz-haz

A pénz megtakarításának művészete

A felmérés szerint a havonta spórolok többsége jövedelmének 5 százalékát teszi félre. Nem tűnik nagy összegnek, de egy idő után jelentős különbség lesz azok között, akik spórolnak, és azok között, akik havi bevételeiket felélik. Természetesen egy ilyen kismértékű megtakarítás nem elegendő egy vállalkozás beindításához, de mindig jó, ha van egy kis tartalékunk. Másrészt számos jól menő vállalkozás banálisnak tűnő ötletekből és kis anyagi ráfordítással indult.

Valamilyen terv, elképzelés megléte

Nem mindenki gazdagodik meg, aki tervet készít, de szinte elképzelhetetlen, hogy olyasvalaki tegyen szert gazdagságra, akinek ne lettek volna világos elképzelései a pénzszerzésről. Aki térkép nélkül indul el kirándulni, az biztosan eltéved. Ugyanez érvényes a családi pénzpolitikára is.

Semmi sincs ingyen

Vagy csak nagyon kevés esetben, de arra sokan felfigyelnek, ezért nem szabad arra várni, hogy a szerencse az ölünkbe pottyan. Ahogy folyton folyvást a megfelelő pillanatra sem érdemes várni, hisz az idő telik.

A megtakarítások, befektetések szétterítése

A tőzsdeügynökök tisztában vannak vele, hogy a befektetők több pénzalapban tartják megtakarításaikat, befektetéseiket. Ez által csökken az esélye annak, hogy egy esetleges csőd, rossz konjunktúra miatt jelentős veszteségeket legyenek kénytelenek elkönyvelni. Ugyan mindenkiből nem lehet tőzsdéző, ám a megállapítás a család pénzügyeire is érvényes. Megtakarításainkat lehetőleg osszuk szét 2-3 bank között, a valutát ne csak egy pénznemben tartsuk.

Csüggedés

„Semmit sem értem el az életben”, „el vagyok adósodva, semmi esélyem sincs”, „Balszerencsés vagyok” – ismerősek ezek a panaszok? Ezek szajkózása sehová sem vezet. Legyen bármilyen élethelyzet, ha semmit nem teszel ahhoz, hogy változtass, semmi esélyed nincs a holtpontról való kimozdulásra. A ma embere számára sajnos a reménytelenség, a beletörődés és az apátia megszokássá vált, és a beidegződéseken nehezen tudunk változtatni. Pedig elképzelhető, hogy a szegénységből való kitörés éppen egy régi, rossz szokásunktól való megszabaduláson múlik. A legnehezebb ennek felismerése. Ha sikerült, legyőzni már könnyebb lesz.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek