HolotropikumPetefészekszövet hasfalba történő átültetése után ikreket vár egy ausztrál kismama

Petefészekszövet hasfalba történő átültetése után ikreket vár egy ausztrál kismama

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ikrekkel várandós az az ausztrál nő, akinek termékenységét saját petefészekszövetének hasfalba történő átültetésével helyreállították, az orvoscsoport a meddőségi kezelések mérföldkövének nevezte az új sikert.

art-353-valiAz ausztrál nőnek daganat miatt ki kellett operálni a petefészkét, ezért meddővé vált. A melbourne-i IVF kutatóközpont és a város Királyi Női Klinikája a nő saját lefagyasztott petefészekszövetét transzplantálta a hasfalba, majd hormonkezeléssel segítették, hogy petesejtek fejlődjenek ki. Két egészséges sejt megtermékenyült, az ikerterhesség már a 26. hétben jár – adta hírül a The Sydney Morning Herald online kiadása.

Ausztráliában eddig egyetlen baba született csak petefészekszövet átültetése után, a világon pedig kevesebb mint harminc, ám ez az első eset, hogy a testen belül máshová transzplantálták a szövetet, mint ahonnan kivették.

A Királyi Női Klinika azt tervezi, sürgősségi központot hoz létre, ahol kiemelik és tárolják azoknak a fiatal nőknek a szöveteit, akiket a rák vagy más betegségek kezelése meddővé tehet.

Az ikreket váró kismama meddőségi szakorvosa, Kate Stern elmondta, évekbe és csaknem mindennapos vizsgálatokba került, míg végül sikerült a fogamzás. Hozzátette, többször konzultált páciense onkológusával, hogy nem maradtak-e rákos sejtek a beültetendő szövetben.

Az áttörést jelentő eljárás visszaadja a várandósság reményét a rákból kigyógyult nőknek – hangoztatta.

„Azt tapasztaltuk, hogy a petefészek eredeti helyén, a kismedencén kívül is képes a normális működésre. Azok a nők is bízhatnak a gyermekáldásban, akiknek súlyos kismedencei betegség miatt nem helyezhetjük vissza a petefészkét az eredeti helyére” – tette hozzá Stern.

Laparoszkópos eljárással vettek ki szövetet a nő nem rákos petefészkéből, majd fagyasztva tárolták. Hét évvel később a szövet egy-egy darabját beültették a hasfal bal és jobb oldalába is. Néhány hónap elteltével a petefészek működni kezdett, és enyhe hormonkezelés után tüszőket, majd két petesejtet érlelt meg. Mindkettőt megtermékenyítették, beültették az anyaméhbe, az ikermagzatok pedig egészségesen növekednek.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek