OtthonPenész a lakásban - első számú ellenség

Penész a lakásban – első számú ellenség

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Sok esetben a penészt nem lehet felismerni szabad szemel. Viszont a mégis jelen lévő kis élőlények komoly allergiás reakciókat válthatnak ki azokban, akik az érintett helyiségen tartózkodnak.

Ez a gombafaj általában a lakás azon részén tenyészik, amely védett, eldugott. Ami pedig aztán szabad szemmel is látható lesz, az csupán a csúcsa az úgynevezett „jéghegynek”, amelynek alapjai mélyen a falban gyökereznek.

A penész leginkább a bútorok mögötti falakat támadja meg, és az elválasztó falak közé is befészkelheti magát. A kiváltó ok pedig a megnövekedett nedvességtartalom, amely például főzéskor, fürdéskor, tusoláskor keletkezik, vagy ha ruhát szárítasz. Ebben az esetben, ha a helyiséget nem szellőzteted rendszeresen, minden nap, nagy esély lehet arra, hogy a gomba nálad is felüsse fejét.

További ok lehet a nem megfelelően szigetelt házalap, amely csapadékos időben magába szívja a nedvességet, kiváló életteret biztosítva a penésznek, amelytől aztán végképp nem lehet megszabadulni.

Lakásépítés/-felújítás esetén is ezért ajánlják a szakemberek, hogy hagyd a falakat teljesen kiszáradni, ellenkező esetben a nedvesség és az a tény, hogy nem szellőzik a vakolat komoly penész-gondokat és kellemetlen szagokat szülhet.

Allergiás reakciók

Ártalmatlannak tűnhet, azonban a penész igencsak veszélyes. Amennyiben magas koncentrációban van jelen a lakásban, a gomba komoly allergiás reakciókat, egészségügyi problémákat válthat ki. A tipikus tünetek a következők:

– a szemek és a légutak irritációja, gyulladása;

– köhögés, nehézkes légzés, asztma;

– a bőr irritációja, ekcéma és egyéb bőrbántalmak megjelenése;

– gyakori tüsszentés és eldugult orr, különösebb ok nélkül.

Legtöbb esetben, azon személyek, akik allergiásak a porra, allergiásak a penészre is. Ezutóbbi ugyanis a porban lévő allergénekkel szimbiózisban – tökéletes „barátságban” él. Egy kutatás eredményei szerint, minden tizedik személy a penész által kiváltott allergiás problémákkal küszködik, a gyerekek esetében pedig az arány 50%-ra nő.

Hogyan szabadulj meg a penésztől?

– penész a textíliákon: itasd át az érintett felületet mosószerrel, és súrold át alaposan, majd tedd a textíliákat a mosógépbe, és mosd át a legmagasabb hőfokon. Amennyiben az anyag érzékenyebb, és nem bírná a magas hőfokot, áztasd be kb 30 percig mosószeres vízbe, majd ezt követően mosd ki alacsonyabb hőfokon. Ha szükséges, adj a mosáshoz fehérítőt.

– penész a fürdőszobában: ahhoz, hogy megállítsd a penész kialakulását és elterjedését a fürdőben, keverj össze egy edényben 3 evőkanál ecetet, 1 teáskanál Borax oldatot (kiváló fertőtlenítőszer) és 450 milliliter forró vizet. Ezt a készítményt töltsd bele egy szórófejes üvegbe, és fújd rá az érintett felületekre. Pár percnyi hatóidő után súrold át azokat egy puha kefével.

– penész a kerti bútoron: ugyancsak egy szórófejes üvegbe önts ecetet, és fújd rá a megtámadott területekre. 15 perc után a penészfoltok könnyen eltávolíthatóvá kell váljanak, meleg víz segítségével. Ezzel a módszerrel egy darabig távol tarthatod a penészt, mivelhogy az nem kedveli az ecet savas jellegét.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek