HolotropikumAlternatív gyógyászatŐszi C-vitamin bomba: Csipkebogyó

Őszi C-vitamin bomba: Csipkebogyó

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ki ne ismerné a csipkerózsa vörösen izzó termését, a csipkebogyót. Dombvidéken, erdőn járva a kora őszi napokban rengeteg csipkerózsa bokor tarkítja a tájat, a figyelmetlen barangoló pedig könnyen belegabalyodhat a tüskés ágakba.

A csipkebogyó sok olyan hasznos hatóanyagot tartalmaz, ami szervezetünknek elengedhetetlen, így itt az idő, hogy begyűjtsük a csipkebogyót a hosszú téli napokra. A csipkebogyó elsősorban a szervezet vitamin és ásványi anyag tartalékait tölti fel, jó hatást gyakorolva a védekező rendszerünkre.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Ha csipkebogyó, akkor C- vitamin!

Közismert,  hogy a csipkerózsa termésének C-vitamin tartalma méltán vetekedik a paprika és a citrusfélék C-vitamin koncentrációjával, ezen kívül  nagy mennyiségben tartalmaz A vitamint , B1 és B6 vitaminokat és különböző ásványi sókat és nyomelemeket.

De a csipkebogyó nemcsak mutatós és jó immunrendszer serkentő, hanem kellemes ízű is.

A csipkebogyót legajánlatosabb ősszel begyűjteni, amikor kezd lehűlni az idő és az éjszakák során egy kicsit megszorongatta a dér a termést. A gyűjtése, tisztítása és préselése időigényes és aprólékos munka, de igazán megéri a fáradtságot, ha finom csipkebogyólekvárt akarunk készíteni.

Fotó: Geograph.org
Fotó: Geograph.org

Csipkebogyó tea

Egyszerűbb a csipkebogyó tea elkészítése, ami által szintén hozzájutunk a gyümölcs kedvező hatásaihoz:

Mi a teendő?

Aprítsuk fel a begyűjtött csipkebogyót kisebb darabokra és lassan szárítsuk meg. A szárított csipkebogyóból két púpozott teáskanállal tegyünk egy 2-3 deciliter hideg vízbe, és közel tíz percig forraljuk. Ezután szűrjük le a teát, lehetőleg ne használjunk fém szűrőt, majd ízlés szerint édesíthető. Különösen jó íze lesz a teának, ha cukor helyett mézet használunk ízesítésre.

Napi két csésze finom csipkebogyó tea felkészíti az immunrendszerünket a hűvösebb őszi napokra.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek