KuriózumNyulat vagy kacsát látsz első a képen? Ezt árulja el rólad a...

Nyulat vagy kacsát látsz első a képen? Ezt árulja el rólad a FOTÓ!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ez a kép egy igencsak népszerű optikai illúzió, amely két állatfigurát ábrázol: egy nyulat, illetve egy kacsát.

kacsa-nyul

Nem lényeges az, hogy első pillantásra melyik állatot vesszük észre, a fontos az, hogy mennyire gyorsan tudjuk úgy „átállítani” az agyunkat, hogy hol a tapsifüles, hol pedig a csőrös szárnyas jelenjen meg a szemünk előtt. A legtöbb ember a kacsát veszi észre először, van, akinek nem is tűnt fel, hogy egy másfajta megközelítésből egy nyuszi feje is kirajzolódik.

Ha már mindkét állatot észrevettük, akkor a kérdés az, hogy könnyen tudjuk váltogatni a képeket, vagy nehézkesen, lassan megy.

Az optikai csalódást okozó kép állítólag először 1892-ben, a német Fliegende Blattera viccmagazinban jelent meg. A felvétel érdekessége, hogy egyáltalán nem változik meg, csak az agyunk nem tudja eldönteni olykor, hogy most mit is látunk valójában.

Ezt már olvastad? 30 másodperc alatt megérted, hogy miért van ennek az optikai csalódásnak ekkora sikere

Richard Wiseman és több pszichológus is úgy véli, hogy az egyik képről a másikra való átváltás a kreativitás mértékével hozható összefüggésbe. Konkrétan, ha minél gyorsabban tudunk a nyusziról a kacsára átugrani, annál kreatívabbak vagyunk. A váltakozás gyorsaság tehát az agy kreatív gondolkodásáról árulkodik. A kreatív emberek sokszor olyan dolgok között is összefüggést találnak, amelyek között más sosem találna semmilyen kapcsolatot.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek