KuriózumNyolc éves kislány találta meg a rák ellenszerét?

Nyolc éves kislány találta meg a rák ellenszerét?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Meghökkentő javaslattal állt elő egy kislány, amikor rákkutató szülei megkérdezték tőle, hogy mivel gyógyítaná a rákot. A nyolcéves kislány azonnal rávágta, hogy úgy cselekedne, ahogy a szüle, amikor fáj a torka: antibiotikumot adna a betegeknek.

A szülők, a manchesteri egyetem két rákkutatója, Michael Lisanti és Federica Sotgia megmosolyogták az ötletet, különösebb jelentőséget nem tulajdonítottak neki, szinte már feledésbe is merült a beszélgetés. Egy nap viszont az apának eszébe jutott a vacsora közbeni javaslat, és vizsgálódni kezdett a laboratóriumban.

A professzor a témában végzett egyéb kutatásokat is tanulmányozta, és elmondta, hogy nem az övéké az első ilyen irányú vizsgálat, amelyik összefüggést mutatott ki a daganatos sejtek pusztulása és az antibiotikumok között.

Hozzátette: a kutatások során úgy találta, hogy a gyógyszertárakban is kapható olcsó antibiotikumok megsemmisítik a rákos sejteket.

Kiderült, hogy a leggyakoribb antibiotikumok közül négy megakadályozta a sejteket abban, hogy mitokondriumot növesszenek. A mitokondrium eukarióta sejtekben található, az energia előállításában és annak elraktározásában szerepet játszó sejtszervecske.

A kutatás során a szakemberek tüdő-, mell-, hasnyál- és bőrrákban szenvedő páciensek testéből vettek mintákat, és az azokon való kísérlet kimutatta, hogy a használt antibiotikumok a mitokondriumokon keresztül képesek elpusztítani a daganat kialakulásáért felelős rákos őssejteket. Federica Sotgia a Daily Mailnek elmondta, hogy a folyamat közben az egészséges sejtek nem sérültek meg.

Az eredmények bizakodásra adnak okot, de a brit Cancer Research kutatóközpont szerint egyelőre korai bármilyen következtetés megfogalmazni. A központ szóvivője hangsúlyozta: a házaspár kutatása laboratóriumi körülmények között hozott pozitív eredményeket, így egyelőre nem tudni, hogy milyen hatással lenne az antibiotikum, ha rákos betegen tesztelnék.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek