KuriózumNosztalgia a XX. századi ember fantáziadús világában

Nosztalgia a XX. századi ember fantáziadús világában

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A tempós technikai és ipari fejlődés korai szakaszában az emberek elképesztő ötletekkel vonultak a tervezőasztalok elé, és mivel épp ilyentájt hódítottuk meg a levegőt is, a fantázia egy sor mókás elképzelést szült arról, hogy a bűvös 2000-es évre hol is fogunk tartani technikailag.

Soron következő cikkünkben olyan ábrázolásokat mutatunk be, melyeket a XX. századi ember készített, és a jövőbeli technikai fejlettséget célozzák meg. Ma, hogy nyakig a XXI. században élünk, immár mókásan hatnak ezek az elképzelések, de a maguk idejében teljesen hihetőnek számítottak.

Az 1900-as években határozottan úgy képzelték el, hogy a 2000-es évekre a repülés minden ember sajátos velejárója lesz, magán repülőszerkezetekkel fogjuk szelni az eget, amikor csak kedvünk tartja, fittyet hányva az óceánokra, kontinensekre, hegyekre. A repülést biztosító praktikus(nak képzelt) szerkezetek beszűrődnek majd a hétköznapi életbe, a rendőrök ilyeneken kergetik a bűnözőket, az egyéb szervek pedig a levegőből végzik a munkájukat (mint pl: a tűzoltás).

Szárnyas bűnüldözés

Tömegközlekedés a levegőben

Bár a légi közlekedés már látott Zeppelint, avagy léggömböt, a vízalatti személyszállítás sosem lett bevett szokás technikai történelmünk során. Kezdettől fogva a katonaság kiváltsága, mai napig, de a századfordulón mókás elképzeléseket, reményeket fűztek hozza. Az illusztráción jól látszik, hogy óriási tengeri csikókat meglovagolva, búvárpalackkal gondolták a jövőbeli közlekedést, versenyzést a korai elmék.

Ám nem minden tekintetben maradtak el a várakozások! Bár úgy képzelték, 2000-ben még mindig a bakelit lemezes Bell lejátszó lesz a módi, a mai berendezések messze felülmúlják ezt az elképzelést minden tekintetben.

Akkoriban úgy képzelték, hogy a rádiózás teljes mértékben kiszorítja az olvasást, hiszen minek olvasni, ha valaki felolvassa nekünk, és a nappaliban, kávézás közben emészthetjük? Nos, jócskán meghazudtoltuk ezt, ugyanis a jelenlegi, viszonylag szabad forrásnak nevezhető háló az internet, ahol az olvasás éppúgy fontos, mint korábban.

Mezőgazdasági jövendölések 2000-re

Házi takarítórobot. Manapság már intelligens kisegítőket, porszívózókat árulnak, melyek fejlesztésében Németország és Japán jeleskedik.

A tanulás forradalmasítása az elektromosság révén

Berendezések cukrászdában, a tökéletes adagok kimérése segítésében

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek