KuriózumNincsenek történelmi bizonyítékok Jézus létezésére – állítja egy amerikai szerző

Nincsenek történelmi bizonyítékok Jézus létezésére – állítja egy amerikai szerző

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy amerikai szerző 126 olyan történész írásait elemezte, akik időben közel éltek Jézus korához, és arra a következtetésre jutott, hogy egyetlen világos, megkérdőjelezhetetlen bizonyíték sem létezik, ami alátámasztaná a Megváltó létezését. A szerző Michael Paulkovich, könyvének címe „No Meek Messiah” – olvasható a Huffington Postban.

jezus

Amennyiben nincsenek Jézus létezésére vonatkozó szilárd bizonyítékok, feltehető a kérdés: elképzelhető, hogy a kereszténység egy megkonstruált vallás? Paulckovich 126 szerző, köztük Iosephus Flavius munkásságát vette górcső alá, és megdöbbent, hogy egyiküknél sem talált történelmi bizonyítékot Jézusra vonatkozóan.

Az ókori szerzők közül Flavius meglehetősen fontos. A zsidó történetíró és hadvezér Iosephus Flavius (37-100), eredeti nevén Joszéf ben Mattitjáhu a zsidó háború (66-70) idején a felkelők egyik parancsnoka volt Galileában, majd átállt a rómaiakhoz és Vespasianus, Titus és Domitianus római császárok pártfogoltja lett. Munkái, melyek nagy részét görögül írta, az ókorkutatás legfontosabb forrásai közé tartoznak. Legfontosabb művei A zsidó háború (De bello Judaico), A zsidók története (Antiquitates Judaicae), Önéletrajz (Vita), Apión ellen, avagy a zsidó nép ősi voltáról ( Contra Apionem, de antiquitate Iudaeorum). Flavius A zsidók története című könyvében két helyen is utal Jézusra, ám ennek eredetiségét sokan vitatják. Paulkovich felteszi a kérdést, miként lehet az, hogy Iosephus Flavius, aki közvetlenül Jézus halála után született, ráadásul Názáret közelében élte, miért nem tudott semmit Jézusról?

A szerző arra a következtetésre jut, hogy a vizsgált 126 személy közül legalább egynek hallania kellett volna Jézusról, ám ez nem derül ki az írásaikból, így Jézus mitikus személyiségnek tekinthető. Ugyanakkor világi és egyházi történészek nagy része egyetért abban, hogy a négy elfogadott evangélium Jézus életének emlékeként íródtak, így elfogadják, hogy Jézus életének az evangéliumokban olvasható leírása alapot nyújt Jézus életének és halálának történeti kutatásához.

Bár gyakorlatilag teljes az egyetértés közöttük a tekintetben, hogy Jézus valóságos történeti személy volt, abban már koránt sincs egyetértés, hogy az evangéliumok mennyire tekinthetők történetileg hiteles beszámolóknak. Sok történész úgy véli, hogy semmiképpen nem tekinthetők a kérdéses események tárgyilagos leírásának, hiszen az evangéliumokat egyrészt Jézus követői írták és szerkesztették tovább, mégpedig kifejezetten a hit terjesztése és erősítése céljából, másrészt nem első kézből való beszámolók, azaz olyan személyek tollából származnak, akik személyesen nem ismerték Jézust.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek