HolotropikumNem biztos, hogy a Heimlich-fogás a legjobb módszer arra, hogy megmentsünk egy...

Nem biztos, hogy a Heimlich-fogás a legjobb módszer arra, hogy megmentsünk egy embert a fulladástól!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Teljes bizonytalanság övezi a Heimlich-fogás hatékonyságát fulladásos tünetek esetén. Még maga a manőver atyja, Dr. Henry Heimlich sem tudott tudományos bizonyítékot felmutatni a Heimlich-fogás hatékonyságáról.

Nem biztos, hogy a Heimlich-fogás a legjobb módszer arra, hogy megmentsünk egy embert a fulladástól!

Évtizedeken át az élt a köztudatban, hogy félrenyelés, vagy fulladás esetén, a hátba veregetés csak még lentebb taszítja, a már amúgy is elakadt falatot, folyadékot a légutakban. Sokáig a szakma és az egyszerű emberek is a Heimlich féle fogásban látták a fulladásos krízisek megoldását, de még tudományos bizonyítékot senki sem mutatott fel a manőver hatékonyságát illetően.

A Vöröskereszt és az American Heart Association is hezitál a problémával kapcsolatban, annak ellenére, hogy a legalapvetőbb elsősegélynyújtó tanfolyamokon is a tananyag szerves részét képezi a Heimlich-fogás, írja a vice.com.

Richard Bradley, az amerikai Vöröskereszt Tudományos Testületének elnöke 2013-ban ezt nyilatkozta: „Legjobb tudásom szerint, amelyet hosszas kutakodás alapoz meg, nem létezik egy összehasonlító tanulmány sem a has felső területénél történő hirtelen összepréselés hatását illetően.”

Szakemberek szerint egy olyan nagyméretű kutatásra volna szükség, amely párhuzamosan vizsgálja a hátbavágás és a Heimlich-fogás hatásait, eredményességeit, hátrányait.

De hogyan is született meg és vált világszerte a legtöbbször alkalmazott elsősegély technikává a Heimlich-fogás?

Nevét Henry Heimlich, amerikai orvosról kapta, aki tulajdonképpen a műfogás atyjának is tekinthető. 1974-ben az Emergency Medicine lapban publikálták először, mint egy lehetséges elsősegély technikát fulladás és félrenyelés esetén. Még azon év nyarán több visszajelzés is érkezett a laphoz, hogy számos civil ember a Heimlich-fogás segítségével mentette meg embertársait a fulladástól. A lap főszerkesztője, Arthur Snider, pedig az emberek visszajelzéseit összegyűjtve, világszerte ismertté tette a fogást.

A bizonytalanságot valójában a Vöröskereszt indította el, hiszen 1976. és 1984. között fulladásos vészhelyzet esetén a Heimlich-fogás csupán második lehetséges technikaként lett minősítve. Napjainkban a Mayo Clinic már mindkét technika alkalmazását javasolja, azaz a Heimlich-fogást és a hátba veregetést, úgyhogy ha véletlenül valamikor bármelyikre is szükségünk lesz, ne habozzunk elkezdeni az elsősegélynyújtást.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek