HolotropikumNem árt a méhlárváknak a genetikailag módosított kukorica

Nem árt a méhlárváknak a genetikailag módosított kukorica

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Nincs negatív hatással a genetikailag módosított kukorica német kutatók szerint a méhlárvák fejlődésére, azok ugyanolyan ütemben és minőségben fejlődnek, mint azok a társaik, amelyeket természetes kukoricapollennel táplálnak.

A Würzburgi Egyetem kutatói által végzett kísérletben a tesztcsoport halálozási aránya sem változott – írta a Die Welt című német lap internetes kiadás. A fiatal rovarokat egy mesterséges lépben öt napon át táplálták többek között genetikailag módosított kukoricával.

A három tesztcsoport egyike olyan tápfolyadékot kapott, amelyben a pollen három kártevőellenes gént tartalmazó kukoricanövényből származott. A méhek a mérgező fehérjét gond nélkül megemésztették. (Egyebek között a Magyarországon is betiltott MON 810 fajtát is tesztelték a kutatók.)

Az eredmény összhangban van a tudomány mai állásával – mondta Stephan Härtel, az egyetem zoológusa, hozzáfűzve, hogy eddig nincs olyan tudományos publikáció, amely kimutatta volna a génmódosított kukorica negatív hatását a mézelő méhekre.

Mivel a méhlárvák reagálnak a legérzékenyebben a mérgekre – hangsúlyozta a tudós -, ebből arra lehet következtetni, hogy a kifejlett méheknek sem árt a génmódosított kukorica.

Ezt alátámasztandó az egyetem szakemberei az elkövetkező négy évben a genetikailag módosított burgonyának és kukoricának a mézelő, illetve a vadméhekre gyakorolt hatását is kívánják vizsgálni.

Forrás: MTI/Fotó: morgueFile

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek