KuriózumNe dobd el, inkább hasznosítsd újra a tojáshéjat!

Ne dobd el, inkább hasznosítsd újra a tojáshéjat!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Használj ki minden egyes megvásárolt tojást, száz százalékban! A tojásnak ugyanis nemcsak a fehérje és a sárgája jó – ez az egyetlen élelem, amelynek a „csomagolása” is felhasználható.

1. Természetes trágya a talajnak

A tojások héja, főként azoké, amelyek „nyugodt”, ökologikus környezetben nevelt tyúkoktól származnak, tele van kalciummal és egyéb ásványi anyagokkal, amelyek hozzásegítik a talajt ahhoz, hogy termékenyebb legyen. Zúzd össze, és szórd meg a cserepes virágaid földjét vele, illetve elkeverheted a kapott szemcsés anyagot a virágfölddel, amelybe majd a növények kerülnek. Ugyanakkor természetes rovarirtóként is hat, mivelhogy a benne lévő hatóanyagok által távol tartja a kártékony állatkákat a növényeidtől.

2. Eltünteti a foltokat a kerámiáról

Tégy összetört tojáshéjat a teás- vagy kávéscsészédbe, engedd fel vízzel, és hagyd egy éjszakán át hatni. Reggel, amikor kimosod, a makacs szennyeződések eltűnnek a kerámia felületéről. Hasonló célból lehet használni a virágvázák belsejének a megtisztításához, illetve sorlóporként egyes edények kimosásához, amelyek makacsul ellenállnak a megszokott mosogatási módszereknek. Továbbá, azt mondják, az eldugult vízvezetékekkel is csodát művel.

3. Általa jobb kávét kortyolhatsz

Amennyiben tojáshéjat teszel a kávéfőződ filterébe, jobb aromájú kávét kortyolhatsz reggelente! Akik kipróbálták azt állítják, a tojáshéj elveszi a kávé keserű ízét, így intenzívebbé válik annak valódi aromája.

4. Kiscserepek az elvetett magvaknak

A tojáshéjat remek kiscserepekké alakíthatod, amelyekbe paradicsommagot, aromás fűszermagvakat vethetsz. Amikor azok kihajtanak, tojáshéjjal együtt kiültetheted őket a kertbe, ugyanis ahogy a növény fejlődik, a héj alatta összetörik, és mivel az kiváló táplálékot biztosít a talajnak, a palánta jobban fejlődik tőle majd.

5. Szépségápolási készítmények alapanyaga

Mozsárban zúzd össze egy tojás héját, és adj hozzá habbá vert tojásfehérjét. Ez a keverék tökéletes arc- és bőrápoló, bőrradír. Ha az összetört tojáshéjat pár napra almaecetbe áztatod, illetve feloldod, a kapott készítmény jól orvosolja az enyhe bőrirritációkat is.

6. Ötletes csomagolás édességek számára

Ha vagy annyira ügyes, hogy képes vagy apró lyukon keresztül is kipréselni a tojásból a belsejét, mint ahogyan azt a húsvéti tojásoknál szokták a kézművesek, a kis hézagon csokoládét vagy zselét tölthetsz a héj által határolt üregbe. Amikor az édesség megszilárdul, meglepetésként szolgálhatod fel a „tojást” a gyerekeknek vagy a vendégeidnek!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek