HolotropikumNagymosást tart éjszaka az agy

Nagymosást tart éjszaka az agy

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az agynak azért van szüksége az alvásra, hogy kitakaríthasson, áll egy, a Science magazinban megjelent cikkben. Az amerikai tudósok mérései szerint az agy-gerincvelő folyadék áramlása nagy mértékben megemelkedik alvás közben, hogy az átmenetileg összezsugorodott agysejtek közül kimossák a napközben felgyülemlett káros anyagokat és fehérjéket.

alvas-agy

Egy, a Science magazinban megjelent tanulmány szerint az alvás kitakarítja az agyat. Amerikai kutatók egy vizsgálat következtében ugyanis arra a következtetésre jutottak, hogy az agy-gerincvelő folyadék áramlása jelentő mértékben megnő alvás közben. A tudósok szerint a folyadék így kimossa az ideiglenesen összezsugorodott agysejtek közül a napközben felgyülemlett káros anyagokat.

A jelenségre az egerek agyát vizsgálva figyeltek fel. A kutatás eredetileg arra szeretett volna választ találni, miért alszanak az állatok, tudván, hogy így halálos veszélynek teszik ki magukat. Az eredmény arra is rávilágított, hogy mi az oka az agyi betegségek és az alvászavarok közötti szoros kapcsolatnak. Igaz a jelenséget embereknél egyelőre nem figyelték meg, patkányok és páviánok esetén azonban már igen. A kutatási eredmény az Alzheimre-kór elleni küzdelemben is jelentő előrelépést jelenthet, hisz az agy-gerincvelő folyadék az idegeket megtámadó, béta-amiloid nevű fehérjét is kimossa az agyból. Kutatók szerint erre alapozva nem elképzelhetetlen, hogy ellenőrzött alvás által fel lehetne gyorsítani a béta-amiloid kiürülését, amely közvetlenül felelő az Alzheimer-kór kialakulásáért.

Forrás: npr.org

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek