Szép számmal akadnak átverős álláshirdetések. Meglepő lenne? Amióta világ a világ léteznek simlisek, akik mások kárán próbálnak hasznot húzni. Kihasználják az agitációs rejtette lehetőségeket, és a jóhiszemű álláskeresőket kegyetlenül átverik.

Fotó: photl.com

Íme néhány alapszabály, aminek tudatában elkerülhetjük, hogy egy hasonló csaló csapdájába jussunk:

 • Ha egy ajánlat túlságosan szép, a gyanakvás megengedett. Valószínűleg előbb utóbb kiderül, hogy cukros máz mögött egy átverés bújik meg.
 • Kizárt, hogy kevés és könnyű, kényelmes munkával meggazdagodhatsz. Ennek egyetlen lehetősége az orbitális lottó mázli.
 • Ne fizessünk azért, hogy dolgozhassunk (sok MLM ezen alapul)
 • Munkába lépés előtt érdemes a céget leellenőrizni.
 • Az önéletrajzot, amennyiben lehetséges, személyesen adjuk le. Lássuk kikkel van dolgunk.
 • A Google a legjobb barátunk. A hirdető személy vagy cég adatait, email címét írjuk be a keresőbe, és nézzük meg mit kapcsol hozzá.
 • Ne a weboldaluk kinézete alapján ítélkezz! Manapság rengeteg előre elkészített sablon elérhető ingyen, amik igényesen vannak elkészítve és egyszerűen beszúrhatóak egy weboldalba. Ezen kívül sok freelancer webdizájner rendkívül olcsón is elkészít egy mutatós oldalt, így ezek használatba vétele nem kihívás, és nem is tükrözi leggyakrabban a cég valós komolyságát.
 • Csak céltudatosan, az állásra optimalizálva küldjünk önéletrajzot, nem pedig egy sablonos CV-t minden esetleg álláshirdetésre, tömegesen.
 • Személyes adatok bizalmas kezelése (bankszámla szám, telefonszám, email cím, lakcím, személyi igazolvány szám stb.)
 • Készítsünk külön emailt az álláshirdetések kezelésére. Könnyen átláthatóak a beérkezett levelek, levelezések, és a megadott emailcím is nagyban befolyásolja a munkáltató bizalmát (pl: megkaplak2000@freemail.hu kevésbé bizalomgerjesztő, mint tamas.lukacs@gmail.com)
 • Legyünk óvatosak, ha a jelentkezésre kinézett hirdetés periodikusan, gyakran jelenik meg az adott orgánumban. Tiszta és világos, hogy valamiért azt a posztot nem sikerült hosszabb idő elteltével sem betölteni.

Nyilván ennyivel nincs lezárva a munkakeresőket fenyegető veszélyek listája, de a leggyakoribb átveréseket ezekkel a módszerekkel egyszerűbben tudjuk kiszűrni. Ezen kívül fontos a hivatalos munkáltatói viszony (munkaszerződés), a betegbiztosítás, valamint a próbaidő, ugyanis sok munkáltató egy bizonyos periódusra felveszi a jelentkezőt próbaidő néven, majd minden nélkül eltanácsolja fizetés nélkül. Ez törvénytelen, még akkor is, ha a személy nem vált be, és tényleg próbaidőről volt szó (de legtöbb esetben csak így spórolnak a cégek uborkaszezonban).

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.