Kuriózum„Most a leányok udvarolnak a legényeknek” - A 80 éves erdélyi Berci...

„Most a leányok udvarolnak a legényeknek” – A 80 éves erdélyi Berci bácsi mesél a régi időkről

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az Erdővidék 100 arca című videósorozat olyan kezdeményezés, amely Erdővidék bemutatására törekszik, a helyi idős emberek élettörténetén keresztül. A készítők célja, hogy lehetőleg minden faluból készítsenek riportot valakivel, és a sorozatnak már 24 része jelent meg.

Erdővidék történelmi tájegység Erdély keleti részén, Kovászna megye északnyugati sarkában. Főként a Baróti-medence településeit foglalja magába. Látványosságokban, nevezetességekben gazdag tájegység, itt van többek között a Vargyas-szoros természetvédelmi terület, amely Székelyföld egyik legnagyobb karsztvidéke, ugyanakkor innen származik többek között a nagy mesemondó, Benedek Elek és Apáczai Csere János író, teológus.

Az Erdővidék 100 arca sorozat 22-ik részében a szárazajtai Bogdán Albert (vagy Bogdán Berci bácsi) mesél élettapasztalatairól, életszemléletéről. Szárazpatakon született, és az egész életét Erdővidéken élte le. Már gyerekkorában is szerette a lovakat, és besegített a kovácsműhelyben, ahol megszerette a mesterséget, és 15 évesen kovácsinasnak állt Bibarcfalván.

„Most a leányok udvarolnak a legényeknek” - A 80 éves erdélyi Berci bácsi mesél a régi időkről
Fotó: YouTube

A 80 éves kovácsmester szerint az életben a legfontosabb dolgok a hit, az egészség és a család. „A fiataloknál minden a kezdettől függ. Milyen családba született, a szülei milyenek voltak, hogyan nevelték” – mondja Berci bácsi, hozzátéve, hogy a gyerek jóban-rosszban a szüleit követi egész életében, ezért nagyon fontos, milyen példát lát maga előtt.

„Legelső sorban fogadjanak szót a Jóistennek, azután a szüleiknek. Mert ez hiányzik most erősen a fiatalságtól. Ennek a kettőnek nem fogadnak szót” – tette hozzá. Szerinte a mai világban az a legnagyobb probléma, hogy túl sok mindenre vágyunk. „Az a baj, hogy igen nagyravágyók vagyunk. Nem vagyunk megelégedve azzal, ami van. Jobb kell, több kell” – mondja Berci bácsi.

„Most a leányok udvarolnak a legényeknek” - A 80 éves erdélyi Berci bácsi mesél a régi időkről
Fotó: YouTube

Arról is mesélt, hogy régen az udvarlás is másképp történt, mint ma. Szerinte „most a leányok udvarolnak a legényeknek.” Az ő fiatalkorában egy héten kétszer volt „vizitaeste”, amikor a fiatal férfiak meglátogatták a lányokat – ha azok fogadták őket – de este 9-kor haza kellett menni.

25 éves volt, amikor elvitték katonának. Akkorra már családapa volt, elsőszülött lánya 11 napos korában meghalt, második gyermeke pedig 8 hónapos volt, amikor egyik napról a másikra elvitték katonának. Azt mondja, 6 hétig nem kapott hírt a családjáról, és, bár ő írt nekik leveleket, nem tudhatta, hogy az otthoniak megkapták-e azokat.

Egész életében a hite segítette át a nehézségeken, nemcsak akkor, amikor katonaként elszakadt a családjától, de később is, amikor egészségügyi problémái miatt többször is meg kellett őt műteni.

Egyik alkalommal, amikor kórházban volt, az intenzív osztályon, hallotta, hogy az orvos és az ápolónő arról beszélnek, hogy a halálán van, de ő mégis életben maradt, és 3 nap múlva kikerült az intenzív osztályról.

„Most a leányok udvarolnak a legényeknek” - A 80 éves erdélyi Berci bácsi mesél a régi időkről
Fotó: YouTube

Az egészségre vonatkozóan egyébként az az álláspontja, hogy egyszerűen, mértéktudóan kell élni, és nem kell minden aprósággal rögtön orvoshoz szaladni.

Berci bácsinak, aki közel 60 éve van együtt a feleségével, a házasságra vonatkozóan is van néhány jó tanácsa: „Olyan a szerelmi élet, a házas élet, a fiatal élet, hogy azt is csak mércével szabad. Nem szabad belemenni torkig, mint szokták mondani. Mindennek megvan a maga módja, s a maga rendje, aszerint kell élni, mert úgy helyes.”

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek