HolotropikumMiről árulkodik a vizeleted színe?

Miről árulkodik a vizeleted színe?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A vizeletnek színe általában a sötét sárga (méz sárga) árnyalattól a szalmasárgáig vagy éppen a már-már áttetszőig változhat. A szín azonban rengeteg információval szolgál szervezetünk működéséről.

Fotó: Wikipedia.org
Fotó: Wikipedia.org

Ugye ha elmegyünk egy orvosi vizsgálatra, az elsők között lesz a vizeletminta, amiből számos információ birtokába juthat az adott szakember, mégis erről kevésbé szeretünk beszélni. Íme pár értékes információ mindenki számára:

Áttetsző – jelentése: rengeteg vizet fogyasztasz. Ideje kicsit kevesebbet inni.

Halvány szalmasárga – normális, jól hidratált egészséges szervezet.

Áttetsző sárga – normális.

Sötét sárga – normális, azonban több vizet kellene fogyassz.

Méz sárga – A szervezeted nem jut elég vízhez. Inni kellene, még most.

Barnás szín – jelenthet májbetegséget, de komoly vízszükségletet is. Fogyassz folyadékot és ha továbbra is barnás, keresd fel a családorvosodat.

Rózsaszínes, vöröses – fogyasztottál netalán céklát, áfonyát vagy rebarbarát? Nem? – ebben az esetben vért jelenthet a vizeletben. Lehet, hogy semmiség, de az is lehet, hogy vesebetegség, daganat, húgyúti fertőzés vagy prosztata probléma tünete. Lehet az ólommérgezés jele is. Keresd fel családorvosodat.

Narancssárga – lehet, hogy kevés vizet fogyasztottál. De lehet, hogy valamilyen epeúti betegség tünete. Keresd fel családorvosodat.

Kék vagy zöld – ez már bonyolultabb. Vannak olyan ritka genetikai betegségek, amik zölddé vagy esetleg kékké változtatják a vizeletet. Legnagyobb valószínűséggel valamilyen étel okozza. Ha hosszú időn át fennáll, keress fel egy szakorvost.

Lila – ilyen nem létezik.

Habos vizelet – ha csak néha jelentkezik, akkor lényegtelen hidraulikus hatás. De jelenthet fehérje fölösleget a szervezetben vagy veseproblémát is. Ha minden nap habzik, nem árt, ha felkeresed családorvosodat.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek