KuriózumMikrófüggő vagy? Most megtudhatod, hogy jó szokás-e

Mikrófüggő vagy? Most megtudhatod, hogy jó szokás-e

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Évek óta megszokhattuk a konyhában a mikrohullámsütő jelenlétét. Ez ugyanis a legegyszerűbb módját képezi a leves megmelegítésének, a pattogatott kukorica elkészítésének, és még egy ízletes sült megsütésének is. Azonban nem egyszer volt kritizálva abból a szempontból, hogy kiöl minden tápanyagértéket a benne elkészülő élelmekből.

Az igazság valahol középen található. Kutatásokkal ugyanis bebizonyították, hogy a mikrohullámú sütő cseppet sem öl ki több tápértéket az ételekből, mint a hagyományos tűzhelyi sütő. De az általa termelt mikrohullámok sem a legegészségesebbek.

Hogyan működik a mikró?

Ezek a berendezések az elektromágneses energiát hasznosítják az ételek elkészítéséhez. Pontosabban, a mikró az elektromágneses sugárzás egyik formája, amelyet a magnetron elnevezésű alkatrész kelt a készülékben. A keltett mikrohullámok kapcsolatba lépnek az étellel, amelyet a sütőbe beteszel, azok molekuláit pedig arra késztetik, hogy gyorsabban forogjanak, ezáltal termelve annyi hőt, amely elegendő az élelem megmelegedéséhez, illetve elkészüléséhez.

Gyorsaság = több tápanyagérték

Legalábbis ezt állítja a Harvardi Orvosi Egyetem által kiadott „A család egészsége” címet viselő útmutató. A mikró segítségével a hő gyorsabban átjárja az élelmiszereket, mint a hagyományos sütési/főzési módszerekben. Ezáltal egyes tápanyagok, mint a vízben oldódó vitaminok, a hirtelen hő hatására károsodást szenvednek és elvesznek. Azonban, mivel a mikróban készülő ételek megfövésének/-sütésének időtartama sokkal rövidebb, több tápanyag marad meg az élelmekben – vélik a Harvard tudósai.

Kevesebb víz = több vitamin

Általában amikor megfőzzük az élelmiszereket, az azokban lévő nyomelemek, vitaminok, ásványi anyagok egy része elvész vagy tönkremegy az elkészülés ideje alatt. A mikró előnye ebből a szempontból az, hogy nem igényel sok vizet, egyes zöldségek pedig cseppnyi víz nélkül is megpárolhatók benne, ezáltal a vitaminok és tápelemeke nem vesznek el az élelmekből.

Ugyanakkor léteznek olyan tudósok is, akik az ellenkezőjét állítják. Például egy 2003-ban kiadott tanulmányból az derült ki, hogy a mikróban kevés vízben főtt brokkoli teljesen elveszíti a vitamintartalmát, míg a hagyományos úton megfőzött zöldségféle megőrizte a tápanyagértékét. Továbbá a szakemberek azt is megerősítették, hogy a mikrohullámok segítségével elkészített élelem depressziót, fejfájást is okozhat.

Mikrohullámsütő vs. gáztűzhely

Egy biztos: bármelyik főzési vagy sütési módszert választod, egy része a vitaminoknak és nyomelemeknek elvész az élelemből – állítják a szakemberek, akik szerint a vitaminok rendkívül érzékenyek a hőre, főként azok, amelyek a zöldségekben találhatók. Így tehát minél többet ér meleg egy élelmiszert, annál többet veszít a tápanyagértékéből. Mindezek ellenére, egy 2007-ben közzétett tanulmányban azt állították a tudósok, hogy a mikrohullámú sütők, a rövidebb elkészítési időnek köszönhetően, kevesebb vitamint tesznek tönkre, mint a hagyományos gáztűzhelyek.

Amennyiben neked is van otthon mikród, és nem tudod eldönteni, hogy most jó-e vagy sem, ha abban főzöl, illetve azt használod, követhetsz néhány lépést annak érdekében, hogy több tápelemet biztosíts a mikrózott ételeknek. Ha zöldséget szeretnél párolni, ne tégy sok vizet rájuk, és kövesd azok elkészülési idejét. Ahhoz, hogy még inkább lerövidítsd a főzés idejét, vágd a zöldségeket apróbb darabokra. És nem utolsó sorban, hogy biztos légy afelől is, hogy bevitted a napi ajánlott tápanyagmennyiséget a szervezetedbe, vonj be az étrendedbe megfelelő mennyiségű nyers zöldséget és gyümölcsöt is.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek