KuriózumMikor van az őszi nap-éj egyenlőség 2023-ban? - Így hat ránk ez...

Mikor van az őszi nap-éj egyenlőség 2023-ban? – Így hat ránk ez a csillagászati esemény!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Mikor van az őszi nap-éj egyenlőség 2023-ban, mit jelent ez pontosan, és hogy hat ránk ez a csillagászati esemény? Az évszakok kialakulása a Föld Nap körüli mozgásának, valamint a tengelyferdeségnek a következménye.

A tengelyferdeség miatt a napsugarak beesési szöge a keringés során változik, vagyis a Nap az északi vagy déli féltekét jobban megvilágítja, attól függően, hogy a Föld milyen helyzetben van a pályáján. Az év két időpontjában azonban a Nap egyformán világítja meg az északi és a déli féltekét. Ezeket nevezzük nap-éj egyenlőségnek.

Mikor köszönt be az ősz csillagászati illetve meteorológiai szempontból

Az ősz három különböző módon határozható meg: csillagászati, meteorológiai és fenológiai szempontból.

Csillagászati szempontból a nap-éj egyenlőségek és napfordulók alapján határozzák meg az évszakok váltakozását. Azzal kapcsolatban azonban, hogy ezek a dátumok az adott évszakok elejét vagy közepét jelzik, eltérő vélemények alakultak ki.

Ezzel szemben a meteorológusok az évszakokat a havi átlaghőmérséklet alapján teljes három hónapos időszakokra osztják, a nyarat a legmelegebbnek, a telet pedig a leghidegebbnek tekintve. Ennek alapján az északi félteke nagy részén általában szeptembert, októbert és novembert tekintik őszi hónapoknak.

Az ősz meghatározásának harmadik módja az úgynevezett fenológiai mutatók használata. A fenológiai fázis a növények különböző fejlődési időszakait jelenti, de más tényezőket is figyelembe szoktak venni, például a vándormadarak viselkedését.

Ezeket az eseményeket természetesen erősen befolyásolja az időjárás és az éghajlat, így az éghajlat változásai miatt az ősz korábban vagy később kezdődhet, mint a csillagászati meghatározás alapján.

Mikor van az őszi nap-éj egyenlőség 2023-ban?

A 2023-as őszi nap-éj egyenlőség szeptember 23-án, szombaton, pontosan 8:50-kor lesz a Celestial Mechanics and Calculation of Ephemerides (IMCCE) számításai szerint.

Ekkor a földi egyenlítő síkja áthalad a Nap középpontján, és ezen a napon a Nap majdnem pontosan keleten kel fel, és nyugaton nyugszik le, a Föld bármelyik pontjáról nézve.

Tavaly az őszi nap-éj egyenlőség ugyanezen a napon, szeptember 23-án volt, de néhány órával korábban, pontosan 3:03-kor. 2021-ben pedig szeptember 22-én 21:20-ra esett, ugyanarra az időpontra, mint 2020-ban.

A naptári év 365 nap (szökőévekben 366), de a tropikus év (az az időtartam, ami a fiktív egyenlítői középnap két egymást követő tavaszpont-áthaladása között eltelik) valójában 365 nap, 5 óra és 48 perc. Ezért, hogy korrigáljuk az ebből adódó időeltolódást, négyévente egy plusz napot iktatunk be a naptárba – ezek a szökőévek. Ez megváltoztatja a nap-éj egyenlőségek dátumát és időpontját.

Őszi nap-éj egyenlőséghez kapcsolódó hagyományok és szokások

Az őszi nap-éj egyenlőséghez legközelebb eső teliholdat az aratás holdjának nevezik – ez általában szeptemberben van, de néha októberre is eshet. Régen úgy tartották, hogy az aratóhold fénye lehetővé teszi a földművesek számára, hogy késő éjszakáig dolgozzanak, és behordják a termést a földekről.

Az északi félteke magasabb szélességi fokain élők számára az őszi nap-éj egyenlőség megnöveli az északi fény észlelésének esélyét. A NASA szerint a nap-éj egyenlőségek az optimális időpontok az Aurora Borealis megjelenéséhez, és a geomágneses aktivitás nagyobb valószínűséggel jelentkezik tavasszal és ősszel, mint nyáron vagy télen.

A Mabon az őszi nap-éj egyenlőség pogány ünnepe. Ez a Földanya ünnepe, a gyümölcsérésé, a beérett termésé, a szüreté és a megnyugvásé. A rituálé során hálát adnak a bőséges termésért, és felkészülnek a téli pihenés, nyugalom idejére. A Mabon egyike annak a három pogány ünnepségnek, amik az aratáshoz kapcsolódnak, a másik kettő a Lughnasadh vagy Lammas és a Samhain (amit Halloweenként is ismerünk).

A japán kultúrában az ősz és tavasz középső hét napját Higannak nevezik. A Higan egyben egy buddhista ünnep is, ami tavasszal és ősszel egyaránt 7 napig tart; három nappal a tavaszi és az őszi nap-éj egyenlőség előtt kezdődik és három nappal azután ér véget.

Az időzónák közötti különbségek miatt a nap-éj egyenlőségek különböző helyeken más-más napra eshetnek.

A Szaturnusznak is vannak nap-éj egyenlőségei, de mivel a bolygó Nap körüli útja közel 30 földi évig tart, ezek csak körülbelül 15 évente következnek be.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek