KuriózumMikor válunk valóban felnőttekké?

Mikor válunk valóban felnőttekké?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A 18 éves kor csupán jogi keretek között nevez minket felnőtteknek. Tudni való, hogy Amerikában például a 21 éves kor számít felnőttnek, és ez nem azt jelenti, hogy ők később érnek.

Mindeddig a tudósok a 20 év körüli kort nevezték meg a pubertáns kor végének, a felnőtt kor kezdetének (nagyjából). Egy friss kutatás azonban arról számolt be, hogy az agyunk 24 éves korunk előtt még nem dolgozik maximumon, tehát nem is gondolkozhatunk teljesen felnőttként. Ilyen értelemben egyelőre elég ködös, hogy mikortól is számít valaki felnőttnek, pláne, ha a szomszédos országban 1 évvel korábban, máshol meg 3 évvel később.

Nagy-Britanniában a törvény szerint 16 éves kortól szabadon cigarettázhatunk, 17 éves kortól vezethetünk autót és fogyaszthatunk alkoholt és 18 éves korunktól kezdve rendelkezünk szavazati joggal, de ezen adatok országonként is változhatnak. A gond csak az, hogy a kiskorúak sokkal hajlamosabbak a függőségre, könnyebben esnek túlzásba, és olyan téves szexuális mintákat sajátíthatnak el, amelyek egy korcs társadalom kialakulásához vezetnek. Mindezen felnőttkori korhatár-küszöböket talán nemzetközi szinten kellene szabályozni.

A neves The Lancet magazinban megjelent cikk négy olyan kitételt fogalmazott meg, amellyel korlátok közé szorítható és kezelhető lehetne a felnőtt kor előtti kicsapongás (drogfüggőség, alkoholfüggőség, káros szexuális beállítottság, erős agresszió): nemzetközileg összevetett viselkedési vizsgálatok, egészséges célok kitűzése, megelőző intézkedések az elhízás, drogfogyasztás, alkoholfogyasztás terén, mindezek folyamatos monitorizálása és ellenőrzése.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek