KuriózumMiért van szükséged önbizalomra? - 6 ötlet, hogy még jobbá fejleszd magad!

Miért van szükséged önbizalomra? – 6 ötlet, hogy még jobbá fejleszd magad!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ha van önbizalmunk, akkor egyszerűen jól érezzük magunkat a bőrünkben. Létezik egy belső, lelki tartás, egy elismerés magunkkal szemben, ami a közösségben is elismerést vált ki az emberekből. Az önbizalom már egész kis korban kialakul, és folyamatosan fejlődik, erősödik, vagy épp ellenkezőleg, hanyatlik a gyerek-, kamasz és felnőttkor elérésével.

Miért van szükséged önbizalomra? - 6 ötlet, hogy még jobbá fejleszd magad!
Fotó: Pixabay.com

Az önbizalom építése, erősítése tanulható, ami mindenképp jó hír azoknak, akiknek problémáik vannak ezen a téren.

Lássuk most a leghatékonyabb módszereket, amelyek hozzájárulnak az önbizalom növekedéséhez.

1. Szabaduljunk meg a rossz szokásainktól

Érdemes kitörni bizonyos helyzetekből, például, hogy a párunk nélkül nem megyünk moziba, vagy csak édesanyánkkal megyünk bevásárolni, mert olyankor nem történhet semmi kellemetlenség. Ez nem jó megközelítés, hiszen ha nem döntünk mi magunk, akkor nem lesz változás az önbizalmunk terén. Bízzunk jobban magunkban, legyünk határozottak, bátrak, erősek, és intézzük magunk a dolgainkat. Ez az első lépés ahhoz, hogy növeljük a magunkba vetett hitünket.

2. Dicsérjük meg magunkat

Az önbizalom növelését csak folyamatos gyakorlás révén érhetjük el, ami azt jelenti, hogy oda kell figyelnünk a pozitív tulajdonságainkra, időnként dicsérjük meg magunkat a kedvességünk, jólelkűségünk, őszinteségünk, bátorságunk stb. okán.

Készítsünk egy listát, szedjük össze 10 pozitív tulajdonságunkat, írjuk le papírra, majd társítsunk ezekhez a tulajdonságokhoz konkrétumokat. Például a kitartásunkhoz írjuk oda, hogy azért vállaltunk be túlórát, mert el szeretnénk menni idén nyáron a tengerpartra.

3. Határozzuk meg a céljainkat az életben

Nem szabad megengednünk, hogy mások befolyásolják az életünket, és helyettünk hozzanak döntéseket. Ehhez bátorságra lesz szükség, hiszen meg kell határoznunk a céljainkat, amibe nem szólhat bele senki.

4. Lélegezzünk

A lélegzetvétel megerősíti az életösztöneinket, hiszen ezáltal azt érezzük, hogy élünk, és ez megnyugvással tölt el. Reggel, a tükör előtt vegyünk pár mély lélegzetet, nézzünk szembe magunkkal, és mondjuk ki a következőket: “Ügyes vagy, bízok benned, meg tudod csinálni. Ne félj!”

5. Mondjunk nemet

Meg kell tanulnunk nemet mondani bizonyos felkérésekre, dolgokra, főleg azokra, amelyeket egyáltalán nem szeretnénk megtenni. Az önbizalom egyik fokmérője, hogy mire tudunk nemet mondani. Ha mindig, mindent elfogadunk, de utána dühösek vagyunk, hogy miért használnak ki, akkor el kell kezdenünk dolgozni az önbizalmunk erősítésén.

6. Legyünk őszinték

Magunkkal és másokkal is. Ha szeretjük a szappanoperákat, akkor ne szégyelljük elmondani másoknak, ha szóba kerül a téma. Önmagunk vállalása erősíti az önbizalmat. Az őszinteség felszabadító érzéssel tölt el. Ne aggódjunk, hogy ki mit gondol, a lényeg az, hogy mi jól érezzük a bőrünkben magunkat.

A önbizalom építésére úgy kell tekintenünk mint egy versenysportra, így ahhoz, hogy jók legyünk ezen a téren, folyamatosan edzenünk kell magunkat.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek