HolotropikumMiért válik hamarább kopasszá a fiatalabb generáció?

Miért válik hamarább kopasszá a fiatalabb generáció?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ha kicsit jobban figyelsz a környezetedben lévő emberekre, akkor észreveheted, hogy a 25-40 év közötti generáció, főként a férfiak körében, egyre gyérebb hajkoronával rendelkezik. Vajon mi lehet ennek az oka?

Kutatások alapján a szakértők megállapították, hogy a 20 éves kínai fiataloknál korábban indul be a kopaszodás folyamata, mint az előző generációk esetében. A pekingi Tsinghua Egyetem által végzett kísérletben 4 ezer ember vett részt, többnyire fiatal egyetemi hallgatók voltak a jelentkezők, akik 60 százalékánál állapították meg a korai hajvesztés jelenségét.

A kísérletben résztvevők 25 százaléka azt mondta, hogy mindaddig nem figyelt fel arra, hogy kopaszodik, míg a barátai, vagy a családtagjai fel nem hívták a problémára a figyelmét.

A kutatók arra is felfigyeltek, hogy leginkább azoknál a fiataloknál jelentkezett a kopaszodás, akik valamilyen tudományos szakot, matematikát, informatikát választottak.

És ez az Egyesült Államokban sincs másképp, ahol már a 2000-es években születettek is arra panaszkodnak, hogy egyre kevesebb haj borítja a fejüket.

A San Franciscóban dolgozó Dr. Andrea Hui dermatológus szerint egyre több 18 éves keresi fel azzal a problémával, hogy miért lesz kevesebb hónapról hónapra a haja. Ugyanerről a problémáról számolt be a New York Post-nak Angelo David hajstylist is, hogy a fiatalabbak hajszálai egyre vékonyabbá válik, és könnyebben kihull.

Ezt már olvastad? A nőknél jelentkező hajhullás 5 lehetséges oka (és így old meg a problémát)

Lássunk pár okot a korai hajhullásra!

  • hormonális változások,
  • autoimmun betegségek,
  • pajzsmirigy problémák,
  • krónikus stressz,
  • rossz minőségű élelmiszerek fogyasztása,
  • gyakori hajfestés,
  • a vegetáriánus életmód is az okok között lehet.

Tavaly, a texasi Baylor orvosi kollégium rezidense, dr. Emily L. Guo által végzett kutatások eredményei azt mutatták, hogy a kevés fehérje, a cink és a D-vitamin hiánya is hozzájárulhat a kopaszodáshoz.

Több szakember meg van győződve arról, hogy a hajhulláshoz a stressznek is jelentős köze van, mert hatására leállhat a hajszálak növekedése. Ezt egereken is bebizonyították, hiszen a rágcsálókat erős zajhatásnak tették ki, amitől stresszessé váltak és egy bizonyos idő után a szőrük elkezdett hullni.

Ezt már olvastad? Nagyanyáink idejéből: csodálatos hajpakolások a hajhullás ellen!

Majmokon végzett kísérlettel is alátámasztották a stressz és a kopaszodás közötti összefüggést, hiszen azon emlősök szőre kopottabbá, foltosabbá vált, amelyek stressz hormont tartalmazó injekciót kaptak.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek