HolotropikumMiért látjuk kéknek a vénákat?

Miért látjuk kéknek a vénákat?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A vér piros, ennek ellenére, ha a bőrünkre tekintünk és a vénáinkra pillantunk, azok kéknek látszanak. Minél mélyebbek a vénák, és minél sápadtabb a bőrünk, annál sötétebb árnyalatú kéket látunk. Erre vezethető vissza a kékvérű melléknév eredete is, amely főnemesi, arisztokrata származású személyt jelöl.

Fotó: Wikipedia
Fotó: Wikipedia

A középkorban ugyanis először a spanyol nemesség, majd a későbbiek folyamán az egész európai arisztokrácia kapcsán használták, mivel a társadalmak csúcsán álló osztályok tagjai különböztek a szabadban dolgozó, az időjárási elemeknek kitett alsóbb osztályok képviselőitől, ezért a bőrük fehér maradt, amin keresztül a vénák sokkal kékebbnek látszottak.

A jelenségnek azonban nincs köze ahhoz, hogy ki mennyit tölt a szabadban, vagy a négy fal között, egyszerűen egy optikai illúzióról van szó. Amikor a fény áthatol az emberi szöveteken, sejtekkel és egyéb struktúrákkal találkozik, amelyek elnyerik, vagy visszaverik azt. A fehér fény a hét legfőbb színből tevődik össze, és minden tárgy ezeket, vagy ezek egy részét visszatükrözi, vagy elnyeli. A tárgyak színét pedig a visszavert színek keveréke adja. A levelek zöld színét például az okozza, hogy a bennük található klorofill a Nap színképéből a vörös színt nyeli el, a többi fény eredőjeként pedig a kiegészítő zöldet kapjuk. Ősszel, amikor a klorofill elbomlik, a levélben található többi színanyag „érvényesül”, így a levél az általuk meghatározott színeket veheti fel.

A vér a hemoglobinnak köszönhetően tűnik pirosnak, ami vörösvérsejteket tartalmaz, és fő feladata a légzési gázok, elsősorban az oxigén szállítása. A hemoglobin elnyeli a kék fényt és visszatükrözi a pirosat. Ezért az, akinek kékfoltos a bőre, valószínűleg oxigénhiányban szenved.

Az artériákkal ellentétben a vénákban oxigénmentesített vér közlekedik, ami még több vörös fényt nyel el, mint a szövetek. Ezért a bőrfelszínen, a vénák felett található rész kevésbé piros, mint a bőr környező részén, ez adja az optikai illúziót. Következésképp, a vénák nem azért tűnnek kéknek, mert visszaverik a kék fényt, hanem, mert kevesebb vörös fényt tükröznek vissza, mint a környezetükben lévő szövetek. Mivel a vörös fény hullámhossza a legnagyobb, így a mélyebben található vénák jóval kékebbnek tűnnek, mint a bőrfelszín alattiak.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek