HolotropikumMiért kerüli el a gyerekeket a koronavírus? Amerikai kutatók magyarázata a furcsa...

Miért kerüli el a gyerekeket a koronavírus? Amerikai kutatók magyarázata a furcsa jelenségre

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A Kínában megjelent koronavírus már több mint 2500 ember életét követelte. A vírus több mint 35 országban és területen jelent meg eddig, az átlagos halálozási arány 2% körül van.

Az idős betegek esetében nagyobb az elhalálozás veszélye, a 80 év feletti betegek körében eléri a 15%-ot. A gyerekek esetében azonban szokatlan jelenséget figyeltek meg: eddig egyetlen koronavírus okozta halálesetet sem rögzítettek.

Miért kerüli el a koronavírus a gyerekeket

Bár a gyerekek elkaphatják a vírust (két újszülött is megfertőződött), a kínai tisztviselők szerint a fertőzés ritka és enyhe tünetekkel jár. Egyelőre nem világos, miért kerülik el a gyerekeket a nCoV-2019 pusztító hatásai.

Ezt már olvastad? Egy 1981-es könyv megjósolta a koronavírust! A gyógymód is ismert, de mindenki figyelmen kívül hagyja – „Ez a tökéletes biológiai fegyver háború esetén. Újra megjelenik majd”

A kutatók azonban megkíséreltek meggyőző magyarázatot találni arra, hogy működik a vírus kisgyerekek esetében.

„Nem értjük teljesen a jelenséget, de lehetséges, hogy a gyerekek és a felnőttek immunrendszere közti különbségből adódik. A gyerekek immunválasza általában aktívabb” – magyarázta dr. Andrew Pavia, a Utah-i Egyetem szakértője.

A velünk született immunrendszer az első védelmi vonal a kórokozókkal szemben. A rendszer sejtjei azonnal reagálnak az idegen betolakodókra. Ezzel szemben a specifikus, adaptív immunrendszer megtanulja felismerni a specifikus kórokozókat, de hosszabb időt vesz igénybe a védelmi rendszer kialakítása. Az nCoV-2019 vírusnak kitett gyerekek veleszületett immunválasza erősebb, így könnyebben tudják leküzdeni a fertőzést, és csak enyhe tünetektől szenvednek.

Ezt már olvastad? Híres sebész a koronavírusról: 7 ok, amiért nem szabad pánikba esni

„Az új koronavírus esetében a gyerekeknek vannak specifikus tüneteik, sőt, vírusos tüdőgyulladásuk is van, de a veleszületett immunrendszerük nagyon erős, tehát nincsenek olyan mértékben kitéve a vírus hatásának, mint a felnőttek” – fejtette ki Krys Johnson epidemiológus a Live Science-nek.

Hasonlóképpen, mondta Johnson, a felnőttek 25-ször nagyobb valószínűséggel halnak meg bárányhimlőben, mint a gyerekek. A gyerekek tünetei az influenza esetében is enyhébbek, mint a felnőtteké. Az influenza halálozási aránya 10-szer nagyobb a felnőtteknél, mint a gyerekeknél.

Terhes nőknél sem tapasztaltak súlyosabb eseteket: egy vizsgálat, amely 9, 25 és 40 év közötti terhes nőt vizsgált meg, akiknél a nCoV-2019 okozta tüdőgyulladást diagnosztizáltak, megállapította, hogy a betegség nem terjedt át a magzatokra.

Ezt már olvastad? Ezt teszi a koronavírus az emberi szervezettel!

Más koronavírusok, köztük a SARS és a MERS, szintén ugyanezt a mintát követik – mondta Johnson.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek