KuriózumMiért egészségesebbek a természetközeli népek?

Miért egészségesebbek a természetközeli népek?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Sokan nem tudják, hogy mit is jelent a magas vérnyomás fogalma. Úgy kezelik, mint egy fogszuvasodást, momszot vagy egyéb múló problémát, pedig az egész életünket végigkíséri.

Érdekes módon a tudósok is csak az afrikai vadászó-gyűjtögető törzsek életmódját vizsgálva jöttek rá arra, hogy ez az életforma milyen hatással van a szívre és az életkorra. Az életmódbeli tényezők, mint a rendszeres fizikai aktivitás (vadászat, szacskálás, kertészkedés, tánc), vagy az elfogyasztott élelmek (sok zöldség, gyümölcs, kevés kalória) különös képen kíméli a szívet és hosszabb élettartamot biztosít.

Egy nemrégiben készült tanulmányban több mint 2000 bolíviai embert vizsgáltak meg, és ezek közül is az alföldi környezetben élő Tsimane törzs lakói bizonyultak a szokásosnál egészségesebbnek. A törzsben élő felnőttek csupán 3 százalékának magas a vérnyomása, szemben a modern nyugati kultúrákban élőket, akik 2-8-szor magasabb vérnyomással rendelkeznek (például az amerikai felnőttek 33,5 százaléka vérnyomásbeli problémákkal küzd).

„Minden jel arra utal, hogy a hagyományos életmód korlátozza az öregedés hatását, és ha őket nézzük rájöhetünk, hogy a szív egészségének fenntartása idősebb korban sem lehetetlen!” – mondta Daniel Lemogoum, a kísérleteket vezető kardiológus.

Érdekes összefüggés, hogy míg mindannyian modern, biztonságos és egészséges, kényelmes társadalomban szeretnénk élni, egy modern kultúrában, amit főképp a nyugatiaktól veszünk át, valahogy hajlamosak vagyunk átsiklani afölött, hogy ezzel saját egészségünket kockáztatjuk, és egészen biztosan rövidítjük életünk hosszát. Mi motiválja hát az embert, hogy ezt hagyja gyűrűzni tovább? Ennyire materialisták lennénk?

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek