HolotropikumMi köze a gumicukornak a vágóhídhoz?

Mi köze a gumicukornak a vágóhídhoz?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az élelmiszeripar rohamos fejlődésével sok olyan termék jelent meg, amely első látásra ízes , színes és nagyon mutatós, de valójában kevés ismeretünk van arról, hogy miből és hogyan készülnek.

gumicukor

A tasakok hátán lévő kódok mögött a laikus nem láthatja azt a folyamatot, ami által a termék készül. Az E411 névvel jelzett anyag a klasszikus zselatin, amit emulgeálószerként széles körben használnak az élelmiszeriparban és a gyógyszeriparban is.

Ha éppen egy fagylaltot nyalogatsz, egy gumicukrot, vagy egy szelet margarinos, gyümölcskocsonyás vagy krémsajtos kenyeret eszel nem is gondolnál arra, hogy ezek a termékek mit tartalmaznak.

De valójában miből nyerik ezt az áttetsző, színtelen, majdnem íztelen szilárd anyagot?

A zselatin végső soron nem más, mint egy vágóhídi végtermék.

Az ipari nagyságrendű zselatint elsősorban háziállatok (szarvasmarha, ló disznó) csontjából, bőréből és kötőszövetéből kivont kollagénből állítják elő. A hiedelem szerint a paták és a szarvak is belekerülnek, de ezt cáfolják az előállítók. Egyes radikális vegetáriánusok véleménye szerint a zselatin így nem más, mint a legmocskosabb húsipari termék.

zselatin-gyar
Zselatin készül egy gyárban
zselatin2
Így néz ki a zselatin

Az évi 300 000 tonna zselatinból 40 százalékot Nyugat Európában állítják elő.

Milyen alternatíva van azok számára, akik vegetáriánusok vagy más meggyőződésből nem szeretnének zselatint fogyasztani?

A vörös algából kivont fehéres sárgás, félig áttetsző kocsonyás anyagaz agar-agar (E406). Nálunk is kapható por formájában és kitűnő alternatíva a kocsonyásításhoz zselatin helyett.

Magas rosttartalma miatt ajánlott emésztési zavarok esetén. Az esetleges hátrányai közé sorolható a puffadás, teltségérzés.

Más alternatíva lehet a bio üzletekben található növényi alapanyagokból előállított zselésítő anyag, amely kukoricakeményítőt, guármaglisztet (E412), szentjánoskenyérmag (E410) és xantánlisztet (E415) tartalmaz.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek