KuriózumMexikóban felfedezték a világ legnagyobb vízalatti barlangját

Mexikóban felfedezték a világ legnagyobb vízalatti barlangját

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Mexikó keleti részén, egy csapat búvárnak sikerült megtalálnia az átjárót két vízalatti barlangüreg között, és ezzel talán a világ eddigi legnagyobb vízalatti barlangját tárták fel – s amely értékes információkkal szolgálhat az ősi maja civilizációról.

Mexikóban felfedezték a világ legnagyobb vízalatti barlangját

A Gran Acuifero Maya (GAM) projekt kutatói szerint – akik a Yukatán-félsziget földalatti vizeit tanulmányozzák –, a 347 km-es barlang feltárása egy hónapokig tartó kutatómunka eredménye, amely során egy vízalatti barlang-labirintust vizsgáltak.

A mexikói Tulum városa mellett a GAM projekt szakértői felfedezték, hogy a Sac Actun néven ismert barlangrendszer, amelyről úgy tartották, hogy 263 km hosszú, kommunikál a Dos Ojos nevű rendszerrel, amely 83 km hosszúságú. Így arra a következtetésre jutottak, hogy a Sac Actun rendszer teljesen magába foglalja a Dos Ojos-t.

A GAM igazgatója és Guillermo de Anda vízalatti archeológus szerint a lenyűgöző felfedezés segíteni fog megérteni a környék gazdag kultúrájának fejlődését, amelyet a spanyol hódítások előtti maja civilizáció jegyei dominálnak.

„Segít, hogy többet megtudjuk a rituálék, zarándokhelyek eredetéről, és legfőképpen a spanyol hódítások előtti időkről” – mondta a kutató.

A Yukatán-félsziget telis-tele van a maják korából származó relikviákkal, akiknek városai kiterjedt dolina-hálózatokra épültek, amelyek természet formálta mélyedésekkel voltak kapcsolatban a felszín alatti vizekkel.

Egyes mélyedéseknek vallásos jelentősége is volt a maja nép számára, akiknek még ma is élnek leszármazottai abban a régióban.

https://www.youtube.com/watch?v=2UWjhk3nazU

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek