KuriózumMéregdrága kávé ínyenceknek

Méregdrága kávé ínyenceknek

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Rejtély, hogy a legízletesebb kávék miért állati ürülékből kerülnek ki, de valahogy ez már csak így van. A Fekete Elefántcsont néven futó kávé is hasonlatos a híres kopi luwak, közönséges pálmasodró macskaféle által felzabált és ürített kávéhoz, ugyanis elefántok székletéből válogatják a szemeket, szakszerűen.

Fotó: Calgary Reviews

Tájföldön az elefántokat nagy tiszteletben tartják, még istenábrázolásban is fellelhetők, de azt még nem tudtam róluk, hogy kiváló kávét is elő tudnak állítani. Állítólag a kakaós kávéhoz hasonló édeskés, rendkívül finom ízzel és aromával rendelkezik, és kilónkénti súlya 1,100 dollárba kerül, de ahol lefőzve árusítják, ott is minimum 60 dollárba kerül egy csésze fekete zamat.

Amennyiben Tájföldön járunk, és egy helyi kávézóban szeretnénk rendelni, úgy jó ha tudjuk, hogy esélytelen ilyen kávét fogyasztani. Az egyetlen eladó egyelőre a Golden Triangle Asian Elephant Foundation, amely monopól helyzetében is csupán évi 40-50 kg elefánt kávét tud előállítani.

Mitől ennyire drága? Először is az elefántokat takarmányozni és gondozni kell, ami cseppet sem olcsó, valamint rendkívül jó egészségügyi állapotban kell őket nevelni. A szervezet nagyrészt ezzel, és a ritkaságával magyarázza a magasra tett árakat, és valószínűleg ezért is ütötte ki a nyeregből a kopi luwak-et, amely most már csupán a világ második legdrágább kávéja – ellenben ezzel valószínűleg még mi is találkozhatunk.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek