HolotropikumMennyire táplálkozunk egészségesen? Beszéljünk a hormonkezelt ételekről

Mennyire táplálkozunk egészségesen? Beszéljünk a hormonkezelt ételekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Utóbbi időben egyre gyakrabbak azok a furcsábbnál furcsább hírek, melyek szerint a gyerekek időnap előtt a pubertás korba ütköznek. Az esetek zömében, a jelenségek miatt a táplálkozási szokásokat és az ételeket okolják a szakértők.

A legtöbb szülő azt véli, már semmi sem egészséges, amit a szánkba teszünk. De attól még mindent megtesz azért, hogy megvásárolhassa azt a bio-zöldséget és -gyümölcsöt, amely a vidéki kertekben, vegyszer és hormonok nélkül terem.

Elegendő volt néhány komolyabb eset, amikor a gyerekek életkorukhoz képest túl korán léptek a serdülőkorba ahhoz, hogy újra asztalra kerüljön a hormonokkal kezelt hús, a vegyszerekkel felpumpált élelmek témája.

Több éhes száj, több mennyiségű élelem

Statisztikai adatok szerint, egy fél évszázaddal ezelőtt, a világ húsfogyasztása évente 71 millió tonna volt. A New York Times 2007-ben már arról írt, hogy ez a mennyiség megnégyszereződött, főként a fejlettebb országokban. A becslések pedig azt mutatják, 2050-re a világ húsfogyasztása újra megduplázódik. Mindez egy olyan társadalomban, amelyben egyre kevesebben vannak azok, akik állattenyésztéssel foglalkoznak, és akik a házuk mellett, egészséges körülmények között nevelik jószágaikat.

A hatalmas kereslet kényszerítette a kínálatot is arra, hogy növekedjen, így több beruházásra is sor került a farmokon. Még így is, a hús feldolgozása futószalagon kellett történjen, ettől pedig a hormon-kezelt termékekig csupán egy lépés volt…

Óriás-csirkék

Habár az Európai Unióban tilos a baromfi hormonokkal és antibiotikumokkal való kezelése, a nemrégiben történt németországi botrány (amikor felfedezték, hogy a csirkéket antibiotikumokkal fecskendezték be annak érdekében, hogy ellenálljanak a betegségeknek és gyorsabban fejlődjenek) újraébresztette az emberekben a gyanút. Jogosan vagy sem, azt ki-ki döntse el magában, viszont arra mi a magyarázat, hogy a tyúkfarmokon nevelt baromfi egy hónap után már vágható, míg a háziasszony egy hónapos csirkéjén még nincs ennivaló? A tenyésztők szerint, a szárnyasok élelmében semmi tiltott alapanyag nincsen, koncentrált tápanyagról van szó, amely teljes mértékben természetes – állítják. És hogy még inkább meggyőzzenek erről, a csomagolásra feltüntetik: „nem hormon-kezelt csirke”…

Veszélyek az egészségre

A hormonokat tartalmazó tápanyagok, a genetikailag módosított élelem, valamint az antibiotikumos injekciók, amelyeket az állatok kaphatnak mind veszélyt jelentenek a fogyasztók egészségére. A szakértők ugyanis megkérdőjelezték már ezen adalékok kockázati faktorát az emberi szervezetre, illetve azt is vizsgálják, hogy a hormon-kezelt hús okozhat hormonzavart, fejlődési problémákat és rákos megbetegedéseket a fogyasztók körében.

Hivatalosan, nincs amitől félnünk

A hazai tenyésztők azt állítják, állataik nem kapnak semmiféle hormonokat és injekciókat, azok pedig, akik az ellenkezőjét hangoztatják, mutassanak fel konkrét bizonyítékokat arról, hogy igazuk van. Ha volt is példa arra, hogy hasonló készítményekkel pumpálták az állatokat, az csakis a szarvasmarhák esetében volt és az Amerikai Egyesült Államokban, de semmiképp sem a sertés- vagy baromfitenyésztésben.

A befecskendezett hús problémája

A szakértők szavaira hagyatkozva, nyugodt szívvel vásárolhatunk húst, mivelhogy a farmjainkon egészséges állatok nevelkednek. Azonban létezik egy másik probléma: a húsfélék csomagolás alatti befecskendezése. Erről az Országos Fogyasztóvédelmi Igazgatóság készített jelentést, amelynek értelmében az elmúlt 5 évben három termékből egyet vízzel töltöttek fel a csomagolási folyamat közben, injekciózás formájában. Így nem csak húst, hanem sókat, keményítőt és sok-sok vizet is vásárolunk a csomaggal együtt. Ez a módszer törvényes és megengedett az Európai Unióban, de csak a csirkehús esetében, és bizonyos feltételek mellett. A befecskendezett mennyiség ugyanis nem haladhatja meg az 5%-ot, ezt pedig kötelezően fel kell tüntetni a termék csomagolásán.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek