HolotropikumMennyire egészséges a tehéntej?

Mennyire egészséges a tehéntej?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A tej, míg a csecsemők számára nélkülözhetetlen tápanyagforrás, addig a felnőttek körében fogyasztása után egyre gyakrabban fordul elő hasi panasz, emésztési zavar, vagy akár allergiás reakció. Természetesen az anyatej az újszülött számára ideális mennyiségben tartalmazza azokat az összetevőket, amik a kiegyensúlyozott növekedéshez szükségesek. Azonban a hétköznapi fogyasztásra előállított tehéntej minőségben és mennyiségben is más összetevőket tartalmaz.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

A tejfogyasztás széles körben elterjedt világszerte. Íme, pár adat: Svédország: 355 kg/év/lakos, Románia: 266 kg/év/lakos, USA: 253 kg/év/lakos, Japán: 76 kg/év/lakos, Kína: 29 kg/év/lakos.

A “China Study” az egyik legnagyobb kutatás volt, amely 880 millió ember részvételével zajlott és lényegesen megváltoztatta a táplálkozástudomány, a fogyókúrák illetve a hosszú távú egészség fogalmát. Sokoldalú vizsgálatok folytak a tanulmányban résztvevők táplálkozási szokásai és egyes krónikus betegségek, mint az autoimmun betegségek, cukorbetegség, obezitás, szívbetegség, vesekövesség, csontritkulás előfordulásának gyakorisága között.

A tej és tejtermékek vizsgálata során kiderült, hogy a tehéntejben 87%-ban jelenlevő specifikus fehérje a kazein (ellentétben az anyatejben lévő fehérjével, az albuminnal). A kazein elengedhetetlen a borjak erős szaruképleteinek kifejlődéséhez, például a paták. Ezzel ellentétben az emberi szervezet számára kevésbé hasznosítható, sőt a tanulmány szerint gyorsítja egyes daganatos elváltozások fejlődését (mellrák, petefészekrák, hererák, vastagbél és prosztatarák) illetve emeli a koleszterinszintet.

Tudtad-e hogy legkevesebb tejet a kínaiak fogyasztanak?

Azok számára, akiknek emésztési gondjaik adódnak tejfogyasztás után kíméljék a gyomorbél rendszerüket a tehéntej fogyasztásától.

Fotó: mourgeFile
Fotó: mourgeFile

Adatok a tehéntej kedvezőtlen hatásáról

A kazein mellett a tej laktózt tartalmaz, amit tejcukorként ismerünk. Szervezetünk laktózbontó képessége csökken 5 éves kor után így az emésztetlen tej nyákelválasztáshoz, gyulladáshoz és allergiás reakciók kialakulásához vezet.

Európa lakosságának a becslések szerint közel 75 % – a nem képes teljes mértékben bontani a tejcukrot, így négyből három európai személynél több-kevesebb mértékben ez emésztési panaszokhoz vezet.

Kuriózum: Tudtad-e, hogy a hollandok csak 1%-a szenved laktóz intoleranciában, míg az amerikai bennszülöttek 1oo% – a?

A tej kalcium tartalma vitathatatlan, viszont magas protein és foszfor tartalma miatt a tejben lévő kalcium csak 20%-ban szívódik fel. Így a közhiedelemben elterjed megoldás: „Igyál tejet csontritkulás ellen” nem állja meg a helyét.

A hőkezelt tej elveszíti lényeges vitaminforrásait.

Összefüggést találtak a cukorbetegség és a gyakori tejfogyasztás között. Ezzel magyarázható, hogy Finnországban, ahol a legnagyobb mennyiségben fogyasztják a tejet, a legnagyobb a cukorbetegség előfordulása is.

Mivel helyettesíthető a tej?

Természetesen mindig hallgass a szervezetedre és figyeld, hogy milyen táplálékot kíván, illetve mit emészt könnyen. Ha nagy tejivó voltál ne hagyd hirtelen abba a tejfogyasztást, hanem fokozatosan válts.

Az orda, mivel savóból készült kisebb a kazein tartalma és magasabb az albumin koncentráció, így könnyen emészthető tejtermék.

A szamár és a kancatej összetétele a leghasonlóbb az anyatejhez. A kecsketej és annak termékei szintén kevesebb kazeint tartalmaznak.

Olvastad már? A kecsketej szerepe a kisbaba étrendjében

Szezámmag, mandula, mogyoró, dió, kókusz tej nagyon jó növényi eredetű alternatívák azok számára, akik nem tolerálják a tehéntejet.

Fogyassz kalciumban és D vitaminban gazdag tápanyagokat: káposzta, brokkoli, spenót, szardínia, lazac, mandula, különböző magok.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek