HolotropikumMennyire egészséges a disznóbőr? Mit tartalmaz, és milyen előnyökkel jár a fogyasztása?

Mennyire egészséges a disznóbőr? Mit tartalmaz, és milyen előnyökkel jár a fogyasztása?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A disznóbőr a disznóvágások közkedvelt csemegéje, és sokan a szalonna bőrét is szeretik elrágni. Ha szeretnénk odafigyelni az alakunkra és az egészségünkre, nem árt tudni, hogy 100 gramm disznóbőr 563 kalóriát, 35 gramm zsírt, 63 gramm fehérjét, 3 gramm nátriumot és 80 mg káliumot tartalmaz.

Ennek az ízletes falatnak megvannak a maga előnyei, de bizonyos betegségek esetén egyáltalán nem javasolt a fogyasztása.

Mennyire zsíros a disznóbőr?

A disznóbőr zsírtartalma tulajdonképpen nem olyan nagy. A zsírréteg valójában a bőr alatt található. Ezért a bőr maga tiszta fehérje, nagyon kevés zsírral, különösen akkor, ha megfőzzük, megpörköljük, vagy jó alaposan megtisztítjuk.

Mivel kötőszövetről van szó, a fogyasztásához erős emésztőrendszerre van szükségünk: jó rágásra, megfelelően működő hasnyálmirigyre, és jelentős gyomorsavra. Ellenkező esetben gyomorfájás, székrekedés és hányás jelentkezhet.

A disznóbőrt sokáig helytelenül a rossz minőségű fehérjék közé sorolták, mivel nem ugyanaz az aminosav profilja, mint az izomfehérjének, de a kollagén magas aránya miatt mindenképpen érdemes fogyasztani. A benne található összesen 58% fehérjéből 28% kollagén.

Az izomfehérjék több toxint tartalmaznak, mint a bőr. A bőr nem tartalmaz enzimeket, hormonokat, szennyező anyagokat, bioaktív peptideket vagy növekedési faktorokat, amik a húsban nagyobb mennyiségben lehetnek. Ezért az ünnepek után, amikor hajlamosabbak vagyunk több húst fogyasztani, érdemes tartani egy méregtelenítő kúrát.

A disznóbőr előnyei

Ha mértékkel fogyasztjuk, magas kalóriatartalma ellenére, a disznóbőr jó hatással lehet a szervezetünkre. Rendkívül jó energiaforrás, ami csökkentheti az étvágyat, mert fehérjében és zsírban gazdag. Ezenkívül olajsavat tartalmaz, amit az olívaolajban is megtalálunk, és ami jótékony hatással van a szívre.

Cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják, mert alacsony a szénhidráttartalma, és egyáltalán nem befolyásolja a vércukorszintet.

A disznóbőrben található nátrium fontos a glükóz felszívódásának szabályozásában, az agy működésében és megakadályozza a víz visszatartását a szervezetben. Ugyanakkor azoknak, akiknek magas a vérnyomása vagy a koleszterinszintje, nem javasolt a disznóbőr fogyasztása.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek