KuriózumMegtalálták a régészek a helyet, ahol kereszthalálra ítélték Jézust

Megtalálták a régészek a helyet, ahol kereszthalálra ítélték Jézust

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy több éve tartó jeruzsálemi ásatás során a régészek egy ismeretlen épület falait fedezték fel. A feltételezések szerint az épületet korábban a törökök és a britek börtönként használták, de korábban Heródes palotájának részét képezte. A leletek, a történeti források és az evangélium szövegei arra engednek következtetni, hogy ezen a helyen zajlott Jézus Krisztus tárgyalása. A kutatások 15 éve folynak, ám a közel-keleti konfliktusos helyzet miatt, valamint anyagi források híján az eredményeket az elmúlt héten közölték a nyilvánossággal.

jeruzsalem

Amit Reem, az ásatásokat vezető régész elmondta, hogy a börtön az ókori Jeruzsálem szerves része volt, és a korabeli város bizonyos aspektusait egyedülálló módon mutatja be. Éves átlagban egymilliónál is több keresztény zarándokol Jeruzsálembe, hogy Jézus szenvedéseinek állomásait végigjárhassák. Az útvonal számos alkalommal változott a történelem folyamán attól függően, hogy milyen uralom alatt volt a város, vagy éppen melyik helyszínt gondolták kiemelkedő jelentőségűnek.

Jézus kihallgatásának és elítélésének helyszínéről évszázadok óta vitáznak a hívők, a vallási vezetők és a szakemberek. A viták java része abból fakad, hogy az evangéliumokat különböző módon értelmezik. Az evangélisták Pilátus otthonául a latin „praetorium” kifejezésnek megfelelő szót használták, ez pedig egy római katonai tábor tábornoki sátrát jelenti. Mások úgy vélik, hogy mire Jézus Pilátus elé került, Pilátus már beköltözött Heródes egykori palotájába, ahol fogadhatta a feldühödött tömeget.

A régészek között egyetértés van abban, hogy Heródes palotája Nyugat-Jeruzsálemben található, a Dávid Tornya Történeti Múzeum és az egykori török börtön környékén. Shimon Gibson, az Észak-Karolinai Egyetem régésze kijelentette: alig vonható kétségbe, hogy a tárgyalás Heródes palotájában zajlott le. A régész szerint az ásatások alátámasztják mindazt, amit János evangélista írt: „Kaifástól a helytartóságra vitték Jézust. Kora reggel volt. A zsidók nem mentek be a helytartóságra, nehogy tisztátalanná váljanak, s elkölthessék a húsvéti bárányt. Ezért Pilátus jött ki hozzájuk…”

A szakemberek ugyanakkor úgy vélik, a jelentős felfedezés nem lesz hatással az évszázadok óta kialakult zarándokútvonalra.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek