KuriózumMeglepő dolgokat tartalmaznak az alapvető élelmiszerek

Meglepő dolgokat tartalmaznak az alapvető élelmiszerek

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Lassan követhetetlenné válik azon információk sorozata, amelyek a boltokban található élelmiszerek gyártása közben felhasznált eljárások és összetevők egészségre káros mivoltára hívják fel a figyelmet. Biztosak vagyunk abban, hogy a hipermarketekben vásárolt élelmiszer valamilyen szinten káros az egészségre, de hogy pontosan mi és milyen mértékben ártalmas, arról mindenki másként vélekedik.

parizsi

Mindezek ellenére enni kell, ezért a legjobb megoldás az lenne, ha minél kevesebb alkalommal fogyasztanánk nagyüzemi gyártással készült termékeket, mivel azok jó eséllyel tartalmaznak haszontalan anyagokat, és a mindennapi betevőnket mi magunk állítanánk elő. Amennyiben ez nem lehetséges, igyekezzünk olyan termelőtől vásárolni, akiben maximálisan megbízunk. Ez azért fontos, mert a tömegfogyasztás céljából gyártott élelmiszerek meglepő összetevőket tartalmazhatnak. Ezeket a Mediashow blog foglalta össze:

Kenyér

A búzaliszt L-cisztein kéntartalmú aminosavat tartalmaz, amelyet sósavval nyernek ki keratinban gazdag szövetekből (toll, szőr, emberi haj). Az eljárás ugyan veszélytelen, bár nem étvágygerjesztő.

Tipp: 5 ok, hogy ne fogyassz kenyeret

Joghurt

Nem újdonság, hogy sok joghurt esetében kárminsavat alkalmaznak színezőanyagként. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy a kárminsavat kokcsinellából nyerik ki, amit a fügekaktuszokon élő tetvek porrá őrléséből nyernek. A kokcsinella nemcsak a joghurtokban fordul elő, hanem a legtöbb kozmetikai termékben is.

Párizsi

A párizsi sokak kedvence, hisz olcsó és viszonylag finom is. Legalább 40 százalék vágóhídi bőrt tartalmaz, színezéket, stabilizátorokat és ízfokozót, valamint sok vizet.

Szörp

Nyomokban gyümölcsöt is tartalmazhat – mondhatnánk, hisz a szörpök nem egyebek, mint színezék és tartósítószer, valamint cukor és édesítőszer egyvelege.

Péksütemények

A bennük lévő transzzsír növeli a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát, túlzott fogyasztása agyvérzéshez, szívinfarktushoz vezethet.

Cukor

A fehér cukor alapanyaga a cukorrépa, amely 20 százalékban tartalmaz cukrot. A fehér cukor valójában pedig egy szacharózból álló egyszerű szénhidrát, melyet a cukorrépából nyernek. Míg a nyers cukorrépa körülbelül 20 százalék cukrot, a kristálycukor 95 százalékot tartalmaz. Ez a természetben előforduló minden növény cukortartalmának a többszöröse, míg természetes anyag egyáltalán nem marad benne. A barna cukor sem egészségesebb, amelyet azonos eljárással állítanak elő azzal a különbséggel, hogy a folyamatot a nem teljes tisztítás előtt leállítják, azaz a cukor még tartalmaz természetes anyagokat. A cukrot ezért lehetőség szerint helyettesítsük mézzel, nádcukorral, szőlőcukorral, vagy fruktózzal.

Tipp: 10 szörnyű igazság a cukorról

Kerüljük az alábbi összetevőket:

Nitritek és nitrátok (E249-E252)
Kéndioxid és szulfitok (E220-E228)
Aszpartám (E951)
Ciklamát (E952)
Szacharin (E954)

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek