Meghalt Benkő László

Meghalt Benkő László

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Halálhírét az Omega együttes közösségi oldalán jelentették be.

77 éves korában elhunyt Benkő László, az Omega együttes alapítója.

„Megrendülve tudatjuk, hogy Benkő Laci, az Omega együttes alapítója, hosszas betegség után elhunyt. A magyar rockzene meghatározó alakját rajongók és tisztelők milliói gyászolják itthon és külföldön egyaránt. Hiábavalók a szavak, fájó a csend, döbbenten idézzük fel életművét, zenéjét, szeretetteljes mosolyát. Benkő Laci örökre velünk marad.” – áll a Facebookra feltöltött közleményben.

Benkő László Szombathelyen született 1943. június 12-én, tanulmányait már Budapesten kezdte el. Már középiskolás korában elkezdett zenélni, ott volt az Omega együttes megalapításánál.

Az Omega fennállását 1962. szeptember 23-ától számítják. Az együttes első évtizedében Benkő több szerepkörben is kipróbálta magát: kezdetben zongorán játszott, majd orgonán. 1968-tól Presser Gábor személyében másik billentyűse lett az együttesnek, ekkor Benkő többféle hangszeren játszott: furulyán, trombitán, citerán , időnként zongorázott is az orgonán játszó Presser mellett.

A kezdeti években, amikor nyugati slágereket dolgoztak fel, még sokszor énekelt, később az Omega saját szerzeményű dalai közül a Rózsafák és a Vasárnap című számokat. Presser távozása óta viszont kizárólag billentyűs hangszereken játszik, beleértve a szintetizátort, amit 1973-ban az Omega használt először Magyarországon.

Az Omega 6 – Nem tudom a neved nagylemez és az 1976-tól 1979-ig tartó space-rock korszak hangzásának meghatározó elemét jelentették a kidolgozott szintetizátorszólók. Első szerzeménye a XX. századi városlakó volt. A későbbi időkből nehéz biztosan megállapítani, mik tekinthetők az ő alkotásainak, mert az 1976–1987 közötti dalokat kollektíven jegyezték, de legvalószínűbb, hogy Benkő kevés dalt írt az Omegában, de azok általában a legjobbak közül valók.

Benkő László díjai, elismerései:
1970 – Yamaha fesztivál fődíja
1986 – Liszt Ferenc-díj megosztva a Omega együttes tagjaival
1995 – A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje
2008 – Zamárdi díszpolgára
2011 – Pro Urbe Budapestért díj – megosztva az Omega együttes tagjaival
2013 – Kossuth-díj megosztva a Omega együttes tagjaival
2013 – Mihail Alekszandrovics Romanov orosz nagyherceg Emlékérem
2018 – Fonogram Életműdíj – megosztva az Omega együttes tagjaival
2020 – Magyar Kultúra Lovagja

Fotó: Stekovics Gáspár/Wikipedia

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek