KuriózumManipulációs technikák: 5 módja annak, ahogyan a színekkel befolyásolnak minket

Manipulációs technikák: 5 módja annak, ahogyan a színekkel befolyásolnak minket

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A tanulmányok azt mutatják, hogy azt, hogy milyen módon észlelünk egy bizonyos helyzetet, nagyban befolyásolják a körülöttünk lévő színek. Ugyanis, agyunkban, az egyes színek különböző érzelmekkel párosulnak.

Manipulációs technikák: 5 módja annak, ahogyan a színekkel befolyásolnak minket
Fotó: Pixabay.com

Nézzük tehát, melyik szín milyen érzelmeket sugall számunkra!

A piros szín rendkívül nagy ráhatással bír!

Agyunk a piros színt a veszéllyel, a haraggal párosítja, de nem ez a piros szín egyetlen hatása. Egy tanulmány szerint, a piros szín befolyásolja a pénzköltési szokásainkat is. Kimutatták, hogy a piros ruhába öltözött pincérek 14,6-26,1%-al több borravalót kaptak a más színbe öltözött társaiknál. Az is megjegyzendő, hogy a nagyobb borravalót kizárólag a férfiak adták. Ez a tény azzal magyarázható, hogy a piros szín növeli a hölgyek fizikai és szexuális kisugárzását. Ez szerint, az a vendéglátó egység, amelyik pirosba öltözteti az alkalmazottait, megpróbálja befolyásolni az érzéseinket, szokásainkat. A Rochester-i Tudományegyetem kutatásai azt is bizonyították, hogy a piros szín hatására rendkívül felgyorsul az emberek reakció ideje.

De a piros szín negatív módon is befolyásolhat bennünket! Ugyanaz a tanulmány rámutatott arra, hogy a piros hatására nyugtalanabbá válhatunk. Azok a sportolók, akik pirosba öltözött ellenféllel játszanak gyakran veszítenek, a piros szín hatásának kitett vizsgázók pedig nagy valószínűséggel kisebb jegyre teljesítenek.

Fotó: Pixabay.com

Ha viszont hirdetés útján szeretnénk eladni valamit, félsiker, ha ezt piros alapra feliratozzuk, ugyanis e szín hatására könnyebben nyílnak meg a pénztárcák.

A kék szín nyugtatja és tisztítja a gondolatainkat!

A kék a piros szín ellentéte, nyugalmat sugároz és növeli a koncentráló képességet. Segít a vérnyomás szinten tartásában, ezért érezzük magunkat nyugodtabbaknak a kék köpenyt viselő orvosok jelenlétében. Ugyan ez a magyarázata annak, hogy a kórházakban sok a kék felület.

Ez a szín ellazítja és nyugtatja az agyműködésünket, talán ez a magyarázat arra, hogy miért érezzük kipihentnek magunkat egy tengerparti nyaralást követően. A kék szín hatására jobb lesz a memorizáló képességünk is.

A japánok a kék szín nyugtató hatását különösen kihasználják, ugyanis a lehetséges többszöri bűncselekmények helyszíneit kék fénnyel világítják meg. Így tettek egy Yokohama-i állomás esetében is és hatására jelentősen visszaesett az öngyilkosságot elkövetők száma. Ugyancsak japán példa, hogy Nara területén a kék kivilágításnak köszönhetően 9%-al csökkent a bűncselekmények száma.

Fotó: Pixabay.com

A zöld szín pozitívan befolyásolja a kreativitást!

A pszichológusok megfigyelték, hogy kapcsolat van a zöld szín és a komplex gondolkodás valamint a nyugodt és racionális viselkedés között. A zöld szín a természet és növekedés irányába fordítja gondolatainkat. A London-i Regent’s Egyetem kutatása szerint, azok a hallgatók, akik a zöld színnek voltak kitéve, nagyobb kreativitást mutattak társaiknál.

Fotó: Pixabay.com

A rózsaszín csökkenti az agresszióra való hajlamot!

Bár régen a rózsaszínt a kislányok és a babák színeként tartották számon, e szín hatásmechanizmusa sokkal összetettebb. A rózsaszínnek mérhető hatása van az emberi viselkedésre. 1979-ben egy kísérletet végeztek fogvatartottakkal. Több elítéltet rózsaszínre festett cellákba helyeztek el, és a hatás szinte azonnali volt. A fogvatartottak kevésbé voltak agresszívek, izomzatuk ellazult, a csalódottság érzésük is alábbhagyott.

Ezért napjainkban a svájci rendőrség és a börtönök 20%-a rózsaszínűre van festve a makacs bűnözők számára.

Egyes színek negatív dolgokra is használhatóak, mint például a fehér, melynek megsemmisítő hatása van a fogvatartottakra.

Fotó: Pixabay.com

A fekete szín agresszióra buzdít!

A fekete színnek, mely sok tini kedvence, beláthatatlan hatásai vannak az emberi agyra. Bár egy fekete ruha rendkívül elegáns hatást kelthet, agyunkra mégis negatívan hat. Egyik jellemző hatása, hogy agresszióra sarkall, ugyanis az emberek többsége, a fekete színt a halállal, a gonosz erőkkel hozza kapcsolatba.

A fekete szín ugyanakkor befolyásolja fogyasztói viselkedésünket, hiszen kimutatták, hogy a fekete-fehér alapon feliratozott reklámok hatására hajlandóak vagyunk többet költekezni.

Fotó: Pixabay.com

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek