Napi LikeMagyar dallal hódította meg a világot egy norvég kislány

Magyar dallal hódította meg a világot egy norvég kislány

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A hétéves Angelina Jordan a Norway´s Got Talenttehetségkutatóban Seress Rezső Szomorú vasárnap című világszerte ismert dalának az angol nyelvű verziójával lopta be magát a tévénézők és az internetezők szívébe. Az eredeti slágert 1935-ben írta Seress Rezső, míg a szöveget Jávor László, a 8 Órai Újság bűnügyi riportere jegyezte. A dalt azóta több mint 100 nyelven adták elő.

Angelina-Jordan

Svájci, olasz, francia, német újságok vegyesen cikkeztek a „Szomorú vasárnap”-ról. A globális média már „öngyilkos himnusznak” nevezte. A hangulat Európából átterjedt Amerikába is, ahol a The New York Times már arról számolt be, hogy Budapesten tömegek ugrottak a Dunába a dal hatása miatt.

Magyarországon még ekkor alig ismerték a szerzőpárost, így amikor egy francia úr Pesten ezt a számot kérte, a zongorista nem tudta eljátszani azt. Végül kiderül, hogy melyik műről van szó, így teljesült az úr kívánsága, ráadásul hanem magával vitte a kottát a párizsi Olimpia színpadára. A bemutatót követve vált világhírűvé Seress, így a nagyvilág megismerte a szerzőt is. Ám Magyarországon a szakma még mindig nem tartotta semmire. Seress Rezső 1968-ban, 78 éves korában lett öngyilkos Budapesten.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek