OtthonMagaságyás, avagy könnyed kertészkedés mindenkinek

Magaságyás, avagy könnyed kertészkedés mindenkinek

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Nem kell lemondanunk a saját termesztésű konyhakerti- és fűszernövényekről akkor sem, ha nem áll rendelkezésünkre nagyobb művelhető kertterület. A magaságyások tökéletesen alkalmasak arra, hogy a saját szükségleteinket részben fedező, vegyszermentes növényeket termesszünk.

Érdemes elmondani néhány szóban, mit értünk magaságyás alatt. Rendszerint a talaj felett csípőmagasságban elhelyezett ládákat nevezzük így, amelyek vázát valamilyen fakeret biztosítja, noha egyre népszerűbbek az acéllemezből, műanyagból és műrattanból készült változatok is. A termesztés során érdemes előnyben részesíteni azokat a növénykultúrákat, amelyek gyors fejlődésre képesek. Ennek érdekében ajánlott jó minőségű termőföldet és komposztot használni.

Ezért szeretjük a magaságyásokat

A magaságyással kapcsolatban számos előnyös tulajdonság fogalmazható meg a hagyományos veteményeskerti gazdálkodáshoz képest. A ládákban elhelyezett talaj gyorsabban átmelegszik, mint a talajsíki termesztés során, így a kiültetett magok fejlődése korábban megkezdődhet, illetve a palánták nevelése is idejekorán lehetségessé válik.

Ennek az adottságban köszönhetően a magaságyások jó lehetőséget kínálnak a tavaszi zöldségfélék termesztésére. Méretéből adódóan az ágyásokat jobb minőségű talajjal tölthetjük fel, így az értékes tápanyagok felvétele még inkább biztosított.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a magaságyások esetén a munkálatok lényegesen kényelmesebbek, nem kell hajlonganunk és térdelnünk. Mivel az ágyásokban a talaj vízelvezető képessége sokkal kisebb, locsolások alkalmával kisebb mennyiségű vizet kell kijuttatnunk. Megéri esővízgyűjtőt alkalmazni, ami részben vagy egészben fedezni képes a magaságyásokban elhelyezett növényeink vízszükségletét.

Magaságyás, avagy könnyed kertészkedés mindenkinek

Néhány dolgot szem előtt kell tartanunk

A magaságyásban elhelyezett talaj vízmegtartó képessége miatt figyelnünk kell, hogy a föld mindig nyirkos legyen, de soha ne sárosodjon el. Túlöntözés esetén a termőtalaj alsó rétegében pangó víz jöhet létre, ami károsíthatja a növények gyökérzetét, illetve gátolhatja a növény oxigénfelvételét.

Érdemes tudni, hogy a komposztban és a termőföldben lévő szerves anyagok korhadási folyamata nyirkosság esetén optimális; a korhadás során kismértékű hő keletkezik, ami segíti a növényeket a csírázásuk és a kezdeti életszakaszuk során.

A magaságyások mérete, avagy mekkorát válasszunk?

A kereskedelmi forgalomban kapható magaságyások szélessége jellemzően 75 és 150 centiméter között változik. Ilyen méretek esetén az ágyásokat két fő relatív könnyedén áthelyezheti, az ennél nagyobbak mozgatása már nagyobb kihívást jelenthet.

Magaságyás, avagy könnyed kertészkedés mindenkinek

Átlagos testmagasság esetén érdemes 80 centiméter ágyásmagasságot választani. Úgy kell választani, hogy az ágyás előtt állva elérjük a hátsó sorban lévő növényeket, ezért a doboz ilyen irányú szélessége ne legyen több 60 centiméternél.

Ha fából készült ágyást választanánk…

A természetes fa szép és igényes megjelenéssel rendelkezik, de ki van téve az időjárás viszontagságainak, illetve a talajnedvesség károsító hatásának. Éppen ezért a fából készített magaságyásokat erős fóliával kell kibélelni, hogy ne érintkezzenek közvetlenül a talajjal. A fólia alján helyezzünk el kavicsréteget, így nem kell tartanunk attól, hogy a pangó víz veszélyezteti a növényeinket.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek